Yazar "Türksoy, Seçil" için listeleme
-
Bakteriyel biyofilm oluşumunu engelleyecek moleküllerin sentezi ve anti-biyofilm etkinliklerinin incelenmesi
Biçer, Merve (Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Çalışmada; akridin türevi moleküller sentezlenerek bu moleküllerin bakteriyel biyofilm oluşumunu engelleme potansiyeli araştırılmıştır. Bakterilerde biyofilm oluşumundan sorumlu nükleotid, halkalı dimerik guanozin monofosfat ... -
Changes in the functional constituents and phytic acid contents of firiks produced from wheats at different maturation stages
Özkaya, Berrin; Türksoy, Seçil; Özkaya, Hazım; Baumgartner, Burcu; Özkeser, İrem; Köksel, Hamit (Elsevier Ltd, 2018)Three different wheat cultivars (Bezostaya, Eser and Cesit-1252) at four maturity stages were processed into firik which is a whole wheat-based ethnic food by using traditional cooking method. Some nutritional and ... -
Dephytinization of wheat and rice brans by hydrothermal autoclaving process and the evaluation of consequences for dietary fiber content, antioxidant activity and phenolics
Özkaya, Berrin; Türksoy, Seçil; Özkaya, Hazım; Duman, Burcu (Elsevier Ltd, 2017)Autoclaving process applied to wheat and rice bran samples to decrease the phytic acid content and to enhance the functional and nutritional properties (dietary fiber and phenolic content, antioxidant activity) of bran ... -
Effect of aging at different temperatures on LAOS properties and secondary protein structure of hard wheat flour dough
Türksoy, Seçil; Ertürk, Merve Y.; Bonilla, Jose; Turasan, Hazal; Kokini, Jozef L. (Academic Press, 2020)The effects of aging from t = 0–108 h at two different temperatures (4 and 25 °C) on the non-linear viscoelastic rheological properties and secondary protein structure of hard wheat flour dough (HWD) were investigated using ... -
Effect of dephytinization by fermentation and hydrothermal autoclaving treatments on the antioxidant activity, dietary fiber, and phenolic content of oat bran
Özkaya, Hazım; Özkaya, Berrin; Duman, Burcu; Türksoy, Seçil (American Chemical Society, 2017)Fermentation and hydrothermal methods were tested to reduce the phytic acid (PA) content of oat bran, and the effects of these methods on the dietary fiber (DF) and total phenolic (TP) contents as well as the antioxidant ... -
Pseudo tahıl unu ilavesinin ekmeğin tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Gül, Hatice (Hitit Üniversitesi, 2020)Tez çalışması kapsamında pseudo-tahıl unu (karabuğday unu) ile çeşitli nişastalar veya bunların kombinasyonları ile buğdaydaki glutenin işlevini üstlenebilecek hidrokolloidler, besinsel lif bileşikleri ve çeşitli bileşenler ... -
A Rapid Detection of Whole Wheat Gluten Quality by a Novel Chemometric Technique - GlutoPeak
Türksoy, Seçil; Onar, Demet (MDPI, 2022)The study aims to accurately detect gluten quality of whole wheat flour without a refining process by measuring gluten aggregation properties with a novel and non-destructive chemometric technique called GlutoPeak, coupled ... -
Tam tane baklagil unlarının kimyasal, fonksiyonel ve reolojik özelliklerinin belirlenmesi
Türksoy, Seçil (Gıda Teknolojisi Derneği, 2018)Zengin bir protein kaynağı olmaları sebebiyle günlük beslenmede önemli bir rol oynayan baklagiller besinsel lifler, dirençli nişasta, vitamin ve mineraller ile bazı fitokimyasallar gibi pek çok bileşiği de önemli oranda ... -
Türkiye'de yetiştirilen buğdaylarda gluten kalitesinin değerlendirilmesinde glutopik parametrelerinin kullanım olanaklarının araştırılması
Onar, Demet (Hitit Üniversitesi, 2019)Tez çalışması kapsamında, Türkiye'nin 5 farklı bölgesinden (Adana, Çorum, Edirne, Erzurum ve Eskişehir) temin edilen 125 adet buğday örneğinden elde edilen kırma unları hem klasik yöntemlerle hem de GlutoPik cihazı ile ...