Bölüm "Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 13, listelenen: 1-13
-
Bademlerde aflatoksin varlığının belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada, Çorum ve İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli satış noktalarından rastgele satın alınan 30 adet kavrulmamış (çiğ) ve 50 adet kavrulmuş badem örneğinde aflatoksinler (AFs)'in varlığı ve miktarı belirlenmiştir. ... -
Bakteriyel biyofilm oluşumunu engelleyecek moleküllerin sentezi ve anti-biyofilm etkinliklerinin incelenmesi
(Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Çalışmada; akridin türevi moleküller sentezlenerek bu moleküllerin bakteriyel biyofilm oluşumunu engelleme potansiyeli araştırılmıştır. Bakterilerde biyofilm oluşumundan sorumlu nükleotid, halkalı dimerik guanozin monofosfat ... -
Balkabağı ve kuru üzüm ilavesinin probiyotik yoğurtların bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
(Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu araştırmada balkabağı ve kuru üzüm kullanılarak probiyotik yoğurt üretilmiştir. Gerçekleştirilen ön denemeler sonucunda üretimde kullanılacak olan balkabağı, kuru üzüm ve inek sütü oranı belirlenmiş, beş tip yoğurt (K1, ... -
Bazı gıda ürünlerinde deoksinivalenol ve fumonisin b1 varlığının belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada, Çorum'da faaliyet gösteren çeşitli satış noktalarından temin edilen 60 buğday, 60 mısır, 25 pirinç, 25 makarna ve 8 mısır cipsi örneğinde deoksinivalenol (DON) ve fumonisin B1 (FB1) varlığı ve miktarı ... -
Çorum ilinde üretilen çiğ sütlerde AFM1 varlığının HPLC metodu ile belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi, 2018)Çalışmanın amacı, Çorum merkez ve çevre köylerde üretilen çiğ sütlerdeki AFM1 varlığını belirlemektir. Üreticilerden dört mevsim direkt olarak temin edilen toplam 200 adet çiğ süt örneği HPLC cihazı kullanılarak analiz ... -
Çorum yöresinde üretilen geleneksel Kargı tulum peynirlerinin bazı bileşim özelliklerinin belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışmada, Çorum’un Kargı ilçesi ve çevresindeki, aile işletmelerinde geleneksel yöntem ile imal edilen Kargı Tulum peynirinin bazı kimyasal, mikrobiyel ve tekstürel özellikleri incelenmiştir. Araştırmada kullanılan 30 ... -
Karadut suyu ve konsantresi üretiminde membran proses uygulamalarının ürün kalitesine etkileri
(Hitit Üniversitesi, 2019)Bu çalışma kapsamında, karadut suyu konsantrasyonu amacıyla geleneksel termal evaporasyon yöntemine alternatif olarak ozmotik destilasyon, membran destilasyon ve her iki sistemin bir arada gerçekleştirildiği tümleşik membran ... -
Kuru incirlerde aflatoksin ve oktaroksin a varlığının belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi, 2022)Kuru incirlerde görülen en önemli kimyasal tehlikeler aflatoksinler (AFs) ve okratoksin A (OTA)'dır. Bu araştırmada, ülkemizde tüketime sunulan kuru incirlerde AFs ve OTA varlığı ve miktarı floresans dedektörlü yüksek ... -
Ozmotik destilasyon ve membran destilasyon ile siyah havuç suyu konsantrasyonu
(Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışmada, termal evaporasyon yöntemi yanında membran destilasyon, ozmotik destilasyon ve her iki yöntemin kombine edildiği tümleşik membran sistemi ile siyah havuç suyu konsantrasyonu üzerine araştırmalar yapılmıştır. ... -
Pseudo tahıl unu ilavesinin ekmeğin tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi, 2020)Tez çalışması kapsamında pseudo-tahıl unu (karabuğday unu) ile çeşitli nişastalar veya bunların kombinasyonları ile buğdaydaki glutenin işlevini üstlenebilecek hidrokolloidler, besinsel lif bileşikleri ve çeşitli bileşenler ... -
Tahıl bazlı ek gıda formülasyonlarında fumonisin ve deoksinivalenol varlığının araştırılması
(Hitit Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada Çorum ve İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli market ve satış noktalarından rastgele satın alınan 75 adet tahıl bazlı ek gıda formülasyonunda fumonisin B1 (FB1), fumonisin B2 (FB2) ve deoksinivalenol (DON) ... -
Türkiye'de yaşayan insanların okratoksin A'ya maruziyetlerinin belirlenmesi
(Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırmada tüketime sunulan çeşitli gıda maddeleri yoluyla ülkemizde yaşayan yetişkin bireylerin okratoksin A (OTA)'ya maruz kalma miktarları hesaplanmıştır. Bu amaçla pirinç (n=25), ekmek (n=50), makarna (n=50), ... -
Türkiye'de yetiştirilen buğdaylarda gluten kalitesinin değerlendirilmesinde glutopik parametrelerinin kullanım olanaklarının araştırılması
(Hitit Üniversitesi, 2019)Tez çalışması kapsamında, Türkiye'nin 5 farklı bölgesinden (Adana, Çorum, Edirne, Erzurum ve Eskişehir) temin edilen 125 adet buğday örneğinden elde edilen kırma unları hem klasik yöntemlerle hem de GlutoPik cihazı ile ...