Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBüyüksırıt Bedir, Tuba
dc.contributor.authorKuleaşan, Hakan
dc.date.accessioned2019-05-16T21:08:25Z
dc.date.available2019-05-16T21:08:25Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationBüyüksırıt, T., Kuleaşan, H. (2013). Farklı kaynaklardan doğal renk maddesi üreten mikroorganizmaların izolasyonu, tanısı ve elde edilen pigmentlerin karakterizasyonu. GIDA, 38(4), 199-206.en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/3138
dc.descriptionresearchen_US
dc.description.abstractBu çalışmada çeşitli kaynaklardan renk maddesi üreten mikroorganizmalar izole edilmiş ve uygun çözücüler kullanılarak renk maddeleri ortamdan ayrılmıştır. Çözünen renk maddeleri saflaştırılmış ve elde edilen renk maddelerine stabilizasyon testleri yapılmıştır. Işık ortamında bekletilen renk maddeleri ve buzdolabında bekletilen paralellerinde gözle görülür renk değişiminin olmadığı ve ışık karşısında stabil oldukları belirlenmiştir. Optimum pH değerlerinin K1, K2 için 7, B ve T22 için 6, K3 için ise 5 olarak tespit edilmiştir. Pigmentlerin kimyasal yapılarının belirlenmesi amacıyla ışık spektroskopisinde ve FT-IR spektroskopisinde spektrum analizleri yapılmıştır. Pigment üreten maya ve bakterilerin tanımlanması amacıyla 18S ve 16S ribozomal DNA dizi analizi kullanılmıştır. Tanımlamalar sonucunda izolatların Rhodotorula glutinis (kavuniçi renk maddesi), Sporobolomyces roseus (pembe renk maddesi), Cellulosimicrobium funkei (sarı renk maddesi), ve Dietzia natronolimnaea (kırmızı-turuncu renk maddesi) oldukları belirlenmiştir. Sarı renk maddesi üreten ve Gram pozitif bir bakteri olduğu belirlenen K2 örneğinin ise tanımlanması yapılamamıştır. Çalışmanın son aşamasında ise renk maddeleri model gıda olarak seçilendondurmaya uygulanarak pigmentlerin bu ortamdaki stabilizasyonları incelenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, pigment producing microoganisms were isolated and the coloring compounds were separated by using suitable solvents. Then pigments were purified and some stabilization tests were applied for each pigment. Stability of coloring compounds kept under refrigerated and under room conditions were compared. It was determined that the pigments were stable in both conditions. Optimum pH values were found as 7 for K1 and K2, 6 for B and T22, and 5 for K3. Light and FT-IR spectroscopy techniques were applied for the determination of their chemical structures. Identification of pigmented microorganisms done by 16S and 18S ribosomal DNA sequencing analysis. According to the results, isolates were Rhodotorula glutinis (orange colored) Sporobolomyces roseus (pink colored), Cellulosimicrobium funkei (yellow colored) and Dietzia natronolimnaea (red-orange colored). The identification of yellow pigment producing K2 bacterial strain could not be achieved. Finally, stability of the pigments was determined in ice-cream selected as a model food.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikrobiyel Renk Maddesien_US
dc.subjectÇözücüen_US
dc.subjectStabilizasyon Testien_US
dc.subjectMikroorganizmaen_US
dc.subjectPigmenten_US
dc.subjectSolventen_US
dc.subjectStabilization Testen_US
dc.subjectMicroorganismsen_US
dc.titleFarklı kaynaklardan doğal renk maddesi üreten mikroorganizmaların izolasyonu, tanısı ve elde edilen pigmentlerin karakterizasyonuen_US
dc.title.alternativeIsolation of natural pigment producing microorganisms from different sources and characterization of their pigmentsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage199en_US
dc.identifier.endpage206en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster