Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzlük Çilak, Gizem
dc.contributor.authorHalkman, A. Kadir
dc.date.accessioned2019-06-25T10:58:36Z
dc.date.available2019-06-25T10:58:36Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.citationÖzlük Çilak, G., Halkman, A. K. (2018). Çeşitli besiyerlerinin bacillus cereus sporlanmasındaki etkisi üzerine bir araştırma. GIDA, 42(2), 347-355.en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.15237/gida.GD18016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/3453
dc.descriptionresearchen_US
dc.description.abstractGıdalarda Bacillus cereus kaynaklı hastalıklarda bakterinin sporlanması ve germinasyonu önemlidir. Bakteriler, yaşamsal bir tehdit altında olduklarında spor oluştururlar ve koşullar normale döndüğünde çimlenerek yaşamlarına devam ederler. Gıdanın bileşimi de sporlanma üzerinde etkilidir. Bu çalışmada, literatürde rastlanan 8 farklı besiyeri kullanılmak suretiyle, B. cereus'un sporlanması için en uygun besiyerinin seçilmesi amaçlanmıştır. Seçilen besiyerlerine önceden aktifleştirilmiş B. cereus ATCC 11778 suşu inoküle edilmiş, inkübasyona bırakılan besiyerlerinden 5., 12. ve 18. günlerde sonuç alınmıştır. Bakterilerin ne kadarının spor oluşturduğu, % TSAMB/TAMB oranı ile belirlenmiş ve sporlanma verimi en yüksek besiyeri belirlenmiştir. En hızlı sporlanma 5 gün sonunda %58 oranla m-TGEA'da gerçekleşirken 18 gün inkübasyon sonucunda en yüksek spor oranı %92 ile m-DTSB besiyeri en verimli besiyeri olarak seçilmiştir. Besiyeri içeriklerinin sporlanma hızını ve oranını etkilediğinin gözlendiği çalışmada su aktivitesinin düşüklüğü, mangan bileşiklerinin varlığı ve karbon kaynağının düşüklüğünün sporlanmayı desteklediği sonucuna varılmıştıren_US
dc.description.abstractSporulation and germination of Bacillus cereus are important about foodborne illnesses. Bacteria form spores when there’s any life threat and germinate when the conditions are back to normal. Composition of the food also affects sporulation. In this study, 8 different kinds of media found in literature were studied and selecting optimal medium for B. cereus sporulation was aimed. B. cereus ATCC 11778 was inoculated to the media and results were obtained on 5th, 12th and 18th days. Sporulation efficiency was indicated by percentage of TSAMB to TAMB. The fastest sporulation was occurred in m-TGEA medium in 5 days with 52 % efficiency rate, whereas m-DTSB was selected as the most effective medium with 92 % efficiency rate. In this study, it was observed that, content of media highly affects sporulation velocity and rate. Low water activity, occurrence of manganese compounds and low carbon sources supports formation of sporesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD18016en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBacillus Cereusen_US
dc.subjectSporlanmaen_US
dc.subjectBesiyerien_US
dc.subjectSporulationen_US
dc.subjectMediumen_US
dc.titleÇeşitli besiyerlerinin bacillus cereus sporlanmasındaki etkisi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on the effect of various culture media for sporulation strenght of bacillus cereusen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume42en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage347en_US
dc.identifier.endpage355en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster