Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇakanyıldırım, Çetin
dc.contributor.authorAbak, Onur
dc.date.accessioned2019-03-29T17:22:18Z
dc.date.available2019-03-29T17:22:18Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-06-10
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/362
dc.description.abstractBentonit, Türkiye’de doğal kaynak olarak bulunan ve bitkisel yağ endüstrisinde ağartma toprağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yüzden, bu araştırma bentonitin mümkün olan kullanımları ve yapısal geliştirme metotlarını araştırmayı ve ağartma kapasitesini artırmayı amaçlamaktadır. Ağartma, bitkisel yağ endüstrisindeki problemlerden biridir aynı zamanda gıda endüstrisindeki temel bölümlerdendir. Bu problemin üstesinden gelmek için, ağartma toprağı (bentonit) Ünye Madencilik Şirketi’nden temin edilmiştir ve zor bir proses olan kanola yağının ağartılmasında kullanılmıştır. Başlangıçta, bentonit HCI ile aktifleştirilmiştir. Aktifleştirilen bentonit, ham yağın ağartılmasında kullanıldı ve renk, asitlik, sabunlaşma, karoten ve klorofil analizleri gerçekleştirildi. İkinci adımda aktifleştirilen bentonit; alüminyum, demir, mangan ve kobalt ile tabakalandırılmıştır. 500 ºC’de kalsinasyon işlemi gerçekleştirilmiştir ve tabakalandırılmış kil katmanları arasındaki sabitleme işlemi tamamlanmıştır. Tabakalandırılan bentonit, han bitkisel yağ ile işleme tabi tutulmuştur ve ilk adım olarak testler gerçekleştirilmiştir, böylelikle tabakalandırılan bentonit ve aktifleştirilen bentonit arasındaki farklılıklar karşılaştırılmıştır. Kaydedilen veriler şunu göstermiştir ki; tabakalı bentonit, bitkisel ham yağın ağartılmasında daha başarılıdır. Kil ve yağda meydana gelen değişimleri keşfetmek için SEM, XRD, BET, TGA, FTIR ve UV analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, aktifleştirme ve tabakalandırma uygulamasının, yüzey alanının azalmasına rağmen, v bentonitin tabakalar arasındaki mesafeyi ve adsorpsiyon yeteneğini artırdığını belirtmektediren_US
dc.description.abstractBentonite is a natural source in Turkey and it is widely utilized in the vegetable oil industry as bleaching earths. Hence, this study aims to research possible usage and structural development method of bentonite to increase its bleaching capacity. Bleaching is one of the problems in vegetable oil industries that is a main part of the food industry. In order to overcome that, bleaching earth (bentonite) was provided by Ünye Mining Company and it was used to bleach canola oil that is difficult to process. In the beginning, bentonite was activated by HCl. Activated bentonite was used to bleach raw oil and color, acidity, saponification, carotene and chlorophyll analyses were performed. In the second step activated bentonite was pillared by aluminum, iron, manganese and cobalt. Calcination at 500 °C, was done to fix these elemental column between the clay layers. Pillared bentonite was also treated with raw vegetable oil and tests applied in the initial step were carried out and the distinctions for activated and pillared bentonite were compared. Recorded data show that pillared bentonite is more successful to bleach the raw vegetable oil. SEM, XRD, BET, TGA, FTIR and UV analyses were done to discover the changes occurred on the clay and oil. Results indicate that consequent activation and pillared application increase the bentonite’s layer distance and adsorption ability altough surface area is decreased.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- iv ABSTRACT -- vi TEŞEKKÜR -- vii ÇİZELGELER DİZİNİ -- x ŞEKİLLER DİZİNİ -- xiii RESİMLER DİZİNİ -- xv HARİTALAR DİZİNİ -- xvi SİMGELER VE KISALTMALAR -- xvii 1.GİRİŞ -- 1 2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI -- 3 2.1. Yağ ve Kimyasal Özellikleri -- 3 2.2. Yağlık Tohumlar -- 3 2.3. Yağın Eldesi -- 4 2.4. Bitkisel Yağlarda Rafine Aşamaları -- 5 2.4.1. Nötralizasyon -- 5 2.4.2. Vinterizasyon -- 5 2.4.3. Deoderizasyon -- 6 2.4.4. Ağartma -- 6 2.5. Ağartma Toprağının Yağ Sektöründeki İşlevi -- 6 2.6. Kil Minerali ve Genel Özellikleri -- 7 2.7. Bentonitin Tarihçesi -- 9 2.7.1. Dünyada bentonit -- 10 2.7.2. Ülkemizde bentonit -- 11 2.8. Kilin Aktifleştirilmesi -- 14 2.9. Kilin Tabakalandırılması -- 15 2.9.1. Lewis - Bronsted asiditesi -- 16 2.9.2. Katman açıcılar -- 16 2.10. Yağlarda Renk Oluşumu -- 18 ix 2.10.1. Yağlarda renk açma -- 18 2.11. Kaynak Araştırması -- 20 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 24 3.1. Sentez Çalışmaları -- 25 3.1.1. Üretim için kil minerallerinin ön doyurma işlemi -- 25 3.1.2. Kil uygulaması -- 25 3.1.3. Alüminyum tabakalı kil üretimi -- 26 3.2. Karakterizasyon Çalışmaları -- 28 4. DENEYSEL BULGULAR VE TARTIŞMA -- 29 4.1. X - Işını Kırınım Desenleri (XRD) -- 29 4.2. Taramalı Elektron Mikroskobu Analizleri (SEM) -- 33 4.3. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi Analizleri (FTIR) -- 35 4.4. Yüzey Alanı Ölçüm Analizleri (BET) -- 38 4.5. Termogravimetrik Analiz (TGA) -- 47 4.6. Asitlik Renk ve Klorofil Analizleri -- 49 4.7. UV Analizi -- 56 5. SONUÇ VE ÖNERİLER -- 57 KAYNAKLAR -- 60 EKLER -- 65 EK-1. Gerekli çözeltilerin hazırlanması -- 66 EK-2. X-ışını kırınım desenleri ve d001 mesafeleri hesaplanması -- 68 EK-3. Azot adsorpsiyonu ve desorpsiyonu -- 70 EK-4. SEM görüntüleri -- 71 EK-5. TGA/DTG ile kütle kaybı miktarı -- 79 EK-6. Yağlarda asit ve sabun miktarı tayini -- 80 EK-7. Ultraviyole/görünür bölge absorpsiyon spektrofotometresi -- 82 ÖZGEÇMİŞ -- 83en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKazak Kanolaen_US
dc.subjectAğartmaen_US
dc.subjectAsit Aktivasyonen_US
dc.subjectTabakalandırmaen_US
dc.titleDoğal ve işlenmiş killerin bitkisel yağların rafinasyonunda kullanımıen_US
dc.title.alternativeThe use of vegetable oils in refining of natural and treated claysen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster