Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKılıç, Sabiha
dc.contributor.authorÇakaröz, Kübra Müge
dc.date.accessioned2019-10-23T06:11:38Z
dc.date.available2019-10-23T06:11:38Z
dc.date.issued2018en_US
dc.date.submitted2018-07-20
dc.identifier.citationÇakaröz, K. M. (2018). Hızlı tüketim mallarında duyusal markalama uyaranlarını algılama düzeyi farklılıkları ile yeniden satın alma kararı arasındaki ilişkinin nörogörüntüleme teknikleriyle incelenmesi (Doktora Tezi).en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/4484
dc.description.abstractUyaranlarını Algılama Düzeyi Farklılıkları ile Yeniden Satın Alma Kararı Arasındaki İlişkinin Nörogörüntüleme Teknikleriyle İncelenmesi, Doktora Tezi, Çorum, 2018. Günümüz rekabet ortamında işletmeler rakiplerinden farklılaşmak ve tüketicilerin zihninde yer edinebilmek için çaba göstermektedir. İşletmeler benzerlerinden farklılaşmak ve marka farkındalığı yaratmak amacıyla markalama stratejilerinde duyuları kullanmaya başlamışlardır. Tüketicilerin sahip oldukları dokunma, görme, işitme, koklama ve tatma duyularının mümkün olduğu kadar çoğuna seslenen etkili markalama stratejileri ile tüketicilerin ilgilerini çekmekte ve onları etkilemektedirler. Bu çalışma, tüketicilerin hızlı tüketim malları yeniden satın alma kararlarında duyusal markalama uyaranlarının algılama düzeyi farklılıklarını ve önemini açıklamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda tüketicilerin en sık satın aldıkları hızlı tüketim malları çikolata, gazlı içecek, sabun ve çamaşır deterjanı ve bu mallara ilişkin markalar Nutella, Coca Cola, Dove ve Ariel deneysel araştırmada kullanılmak üzere ön çalışmalar ile tespit edilmiştir. Çalışmanın amacı, tüketicilerin hızlı tüketim malları yeniden satın alma kararı üzerinde duyusal markalama uyaranlarının etki düzeyini belirleyebilmektir. Çalışmanın temel varsayımı tüketicilerin demografik özelliklerine göre hızlı tüketim mal gruplarına yönelik duyusal markalama uyaranlarını algılama düzeyi farklılıklarına bağlı olarak yeniden satın alma kararları arasında ilişki olduğudur. Çalışmada Elektroensefalografi (EEG), Galvanik Deri Tepkisi (GSR) ve Anket Yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, SPSS 19.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Anket verilerinin analizinde yüzde ve frekansları gösteren tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Çalışmanın modeline uygun olarak geliştirilen hipotezler Bağımsız İki Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve Çoklu Regresyon ile test edilmiştir.en_US
dc.description.abstractDifferences of Sensory Branding Stimulants On Consumer Repurchasing Decisions On Fast Moving Consumer Goods By Neuroimaging Methods. Ph. D. Thesis, Çorum, 2018. Today's competitive environment, enterprises are striving to differentiate from competitors and to be able to take place in consumers' minds. Businesses have started to use senses in branding strategies to differentiate and create brand awareness. Consumers are attracting and influencing consumers with effective branding strategies that appeal to consumers as much as possible of their sense of touch, sight, hearing, smell and taste. This study tries to explain the effect and importance of sensory marking stimuli in consumers' decisions to re-purchase fast-moving consumer goods. Consumers' fastest purchases of chocolate, carbonated beverages, soap and laundry detergents and brands Nutella, Coca Cola, Dove and Ariel have been identified in this direction by preliminary studies for use in experimental research. The aim of the study is to be able to determine the level of impact of sensory marking stimuli on consumers' decision to re-purchase fastmoving consumer goods. The basic assumption of the study is that there is a relation between the purchasing decisions according to consumers' demographic characteristics and the level of perception of sensory marking stimuli for fast consumer goods groups. The data obtained by using Electroencephalography (EEG), Galvanic Skin Response (GSR) and Questionnaire Method in the study were evaluated with SPSS 19.0 package program. Descriptive statistics showing the percentages and frequencies were used in the analysis of the questionnaire data. Hypotheses developed in accordance with the model of the study were tested with Independent Two-Sample T-Test, One-Way Variance Analysis (ANOVA) and Multiple Regression.en_US
dc.description.tableofcontentsÖZET --i ABSTRACT--.ii İÇİNDEKİLER --.iii TABLOLAR LİSTESİ --.viii ŞEKİLLER LİSTESİ --. xxvi ÖNSÖZ --xxviii GİRİŞ --.. 1 1. DUYUSAL MARKALAMANIN TANIMI--. 3 1.1. DUYUSAL MARKALAMANIN TANIMI --.. 3 1.2. DUYUSAL MARKALAMANIN ÖNEMİ -- 5 1.3. DUYUSAL MARKALAMANIN AMAÇLARI--.. 6 1.3.1. Duygusal Bağlantı Kurmak --.. 8 1.3.2. Algı İle Gerçeklik Arasında Optimum Denklik Kurmak--.. 9 1.3.3. Malın Uzantıları İçin Marka Platformu Yaratmak --. 10 1.3.4. Marka Tescilini Yapmak --. 11 1.4. DUYUSAL MARKALAMA SÜRECİ--. 11 1.5. DUYUSAL MARKALAMA UYARANLARI --.. 13 1.5.1. Dokunsal Uyaranlar--. 14 1.5.2. Görsel Uyaranlar-- 16 1.5.3. İşitsel Uyaranlar--. 20 1.5.4. Kokusal Uyaranlar-- 23 1.5.5. Tatsal Uyaranlar--. 24 1.6. DUYUSAL MARKALAMA LİTERATÜR İNCELEMESİ . 26 2. NÖROGÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ ve NÖRO PAZARLAMA . 34 2.1. NÖROPAZARLAMA KAVRAMI VE AMACI--.. 34 2.2. NÖROPAZARLAMANIN TARİHÇESİ-- 36 2.3. NÖRÖPAZARLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI .. 37 2.4. NÖROPAZARLAMA VE BEYİN İLİŞKİSİ-- 41 2.4.1. Beyin Yapısı ve Fonksiyonları -- 41 iv 2.4.2. Beyin Lobları ve Özellikleri--. 42 2.4.3. Üçlü Beyin Yapısı --.. 46 2.4.3.1. Neokorteks (Yeni) Beyin --.. 46 2.4.3.2. Limbik Sistem (Orta Beyin) -- 48 2.4.3.3. Eski (Sürüngen)Beyin--. 50 2.5. NÖROGÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ--. 50 2.5.1. Beyindeki Metabolik Aktiviteleri Görüntüleyen Teknikler -- 51 2.5.1.1 Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) -- 51 2.5.1.2. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)--.. 53 2.5.2. Beyindeki Elektrik Aktiviteleri Görüntüleyen Teknikler--. 54 2.5.2.1. Elektro Beyin Grafisi (EEG)-- 54 2.5.2.2. Sabit Hal Tipografisi (SST)--. 57 2.5.2.3.Transkraniyel Manyetik Uyarım (TMU) --.. 58 2.5.2.4. Manyetik Beyin Grafisi (MEG)--.. 59 2.5.3.Biyometrik Ölçüm Teknikleri --.. 61 2.5.3.1. Yüz Okuma Tekniği--. 61 2.5.3.2. Galvanik Deri İletkenliği (GSR)--. 62 2.5.3.3.Yüz Elektromiyografisi-- 64 2.5.3.4. Göz İzleme (Eye Tracking)--.. 65 2.5.3.5. Fizyolojik Tepkilerin Ölçülmesi--. 67 2.6. DÜNYADA NÖROPAZARLAMA ARAŞTIRMALARI-- 68 2.7. TÜRKİYE’DE NÖROPAZARLAMA ARAŞTIRMALARI-- 70 3. TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI VE YENİDEN SATIN ALMA KARARI--. 72 3.1. TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI KAVRAMI--. 72 3.2. SATIN ALMA KARAR SÜRECİ--.. 75 3.2.1. Gereksinimlerin ve Problemlerin Farkına Varılması --.. 76 3.2.2. Alternatif Çözümler ve Bilgi Araştırması -- 77 3.2.3. Alternatiflerin Değerlendirilmesi --.. 78 3.2.4. Satın Alma Kararı-- 79 3.2.5. Satın Alma Sonrası Duygular--.. 79 3.3. YENİDEN SATIN ALMA (REPURCHASE) NİYETİ KAVRAMI . 80 v 3.4. YENİDEN SATIN ALMA NİYETİ VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR . 84 3.5. YENİDEN SATIN ALMA DAVRANIŞININ ÖNEMİ--. 86 4. MAL KAVRAMI VE HIZLI TÜKETİM MALLARI --.. 88 4.1. MAL KAVRAMI VE MALLARIN SINIFLANDIRILMASI 88 4.1.1.Kolayda Mallar ve Pazarlama Özellikleri -- 89 4.1.2. Beğenmeli Mallar ve Pazarlama Özellikleri-- 90 4.1.3. Özellikli Mallar ve Pazarlama Özellikleri-- 92 4.1.4. Aranmayan Mallar--.. 93 4.2. HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ KAVRAMI VE SEKTÖRÜ .. 95 4.2.1. Hızlı tüketim malları Kavramı--. 95 4.2.2. Hızlı Tüketim Malları Sektörü -- 95 5. HIZLI TÜKETİM MALLARINDA DUYUSAL MARKALAMA UYARANLARINI ALGILAMA DÜZEYİ FARKLILIKLARI İLE YENİDEN SATIN ALMA KARARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN NÖROGÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİYLE İNCELENMESİ--. 101 5.1. ÇALIŞMANIN AMACI VE VARSAYIMI --. 101 5.2. ÇALIŞMANIN ÖNEMİ--.. 101 5.3. ÇALIŞMANIN KISITLARI VE SINIRLILIKLARI--. 102 5.4.ÇALIŞMANIN YÖNTEMİ--.. 102 5.4.1. Duyusal Markalama Uyaranlarının Algılanma Düzeyi Ve Yeniden Satın Alma Kararının Analiz Edildiği Beyin Bölgeleri-- 125 5.4.2. Ana Kütle ve Örnek Hacminin Belirlenmesi-- 128 5.4.3. Veri Toplama Tekniği ve Araçları --.. 128 5.4.4. Deney Tasarımı --. 130 5.4.5.Anket Formunun Hazırlanması --. 135 5.5. VERİLERİN ANALİZİ VE BULGULAR-- 135 5.5.1. Çalışmaya Katılan Tüketicilerin Demografik Özelliklerine İlişkin Bulgular --.. 135 5.5.2. Anket Ölçeklerinin Güvenilirlik Analizleri--.. 136 5.5.3. Çalışmaya Katılan Tüketicilerin Duyusal Markalama Uyaranlarını Algılama Düzeylerini Belirlemeye Yönelik GSR Analizi Sonuçları--.. 138 5.5.3.1. Tüketicilerin Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna Yönelik Duyusal Markalama Uyaranlarını Algılama Düzeylerini Belirlemeye Yönelik GSR Analizi Sonuçları-- 139 vi 5.5.3.2. Tüketicilerin Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna Yönelik Duyusal Markalama Uyaranlarından Etkilenme Düzeylerini Belirlemeye Yönelik GSR Analiz Sonuçları--. 140 5.5.3.3. Tüketicilerin Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna Yönelik Duyusal Markalama Uyaranlarını Algılama Düzeylerini Belirlemeye Yönelik GSR Analiz Sonuçları--. 142 5.5.3.1. Tüketicilerin Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna Yönelik Duyusal Markalama Uyaranlarını Algılama Düzeylerini Belirlemeye Yönelik GSR Analiz Sonuçları--. 143 5.5.4. ÇALIŞMANIN HİPOTEZ TESTLERİ--. 145 5.5.4.1. Demografik Özelliklere Göre Duyusal Markalama Uyaranlarını Algılama Düzeyi Farklılıklarına ve Algılama Düzeyi Farklılıkları ile Yeniden Satın Alma Kararı Arasındaki İlişkiye Dair Tanımlayıcı İstatistikler 145 5.5.4.1.1. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna İlişkin Hipotez Testi Sonuçları--.. 146 5.5.4.1.1.1. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Analiz Sonuçları-- 146 5.5.4.1.1.2. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna Yönelik GSR Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 159 5.5.4.1.1.3. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna Yönelik Anket Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 172 5.5.4.1.2. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna İlişkin Hipotez Testi Sonuçları--.. 194 5.5.4.1.2.1. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları 194 5.5.4.1.2.2. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna Yönelik GSR Verilerine Dair Hipotez Testi Sonuçları 208 5.5.4.1.2.3. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna Yönelik Anket Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları. 221 5.5.4.1.3. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları. 243 5.5.4.1.3.1. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları 243 5.5.4.1.3.2. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna Yönelik GSR Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları 256 vii 5.5.4.1.3.3. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna Yönelik Anket Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 269 5.5.4.1.4. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları. 291 5.5.4.1.4.1. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna Yönelik EEG Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 291 5.5.4.1.4.2.Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna Yönelik GSR Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 303 5.5.4.1.4.3. Demografik Özelliklere Göre Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna Yönelik Anket Verilerine İlişkin Hipotez Testi Sonuçları -- 315 SONUÇ ve ÖNERİLER --. 335 Hızlı Tüketim Mallarından Yiyecek Grubuna İlişkin Sonuçlar--. 337 Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubuna İlişkin Sonuçlar--. 343 Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubuna İlişkin Sonuçlar . 351 Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubuna İlişkin Sonuçları--. 358 KAYNAKÇA--.. 369 EKLER --. 393 Ek 1: Hızlı tüketim Mallarından Yiyecek Grubu Anket Formu -- 393 Ek 2: Hızlı Tüketim Mallarından İçecek Grubu anket Formu -- 394 Ek 3: Hızlı Tüketim Mallarından Kişisel Bakım Grubu Anket Formu 395 Ek 4: Hızlı Tüketim Mallarından Temizlik Grubu anket Formu --. 396en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDuyusal Markalamaen_US
dc.subjectYeniden Satın Alma Kararıen_US
dc.subjectHızlı Tüketim Mallarıen_US
dc.subjectSensory Brandingen_US
dc.subjectNeuromarketingen_US
dc.subjectNeuroimaging Techniquesen_US
dc.subjectRe-purchase Decisionen_US
dc.subjectFast Consumption Goodsen_US
dc.subjectNöropazarlamaen_US
dc.subjectNörogörüntüleme Tekniklerien_US
dc.titleHızlı tüketim mallarında duyusal markalama uyaranlarını algılama düzeyi farklılıkları ile yeniden satın alma kararı arasındaki ilişkinin nörogörüntüleme teknikleriyle incelenmesien_US
dc.title.alternativeAn experimental study about determining the impact leveldifferences of sensory branding stimulants on consumer repurchasing decisions on fast moving consumer goods by neuroimaging methodsen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster