Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKabak, Bülent
dc.contributor.authorKanık, Tuğçe
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:01Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationKanık, Tuğçe. (2018). Bademlerde aflatoksin varlığının belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVkk-a_PkWUVBDetO2SOAVyTWPh_KBTm67ALT9Uif3xQ0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/5965
dc.descriptionYÖK ID: 542122en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Çorum ve İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli satış noktalarından rastgele satın alınan 30 adet kavrulmamış (çiğ) ve 50 adet kavrulmuş badem örneğinde aflatoksinler (AFs)'in varlığı ve miktarı belirlenmiştir. AFs'in analizinde floresans detektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) yöntemi kullanılmıştır. AFs analizinde kullanılan analiz yönteminin validasyonu amacıyla tespit limiti (LOD), ölçüm limiti (LOQ), geri kazanım ve tekrarlanabilirlik değerleri belirlenmiştir. Aflatoksin B1 (AFB1), aflatoksin B2 (AFB2), aflatoksin G1 (AFG1) ve aflatoksin G2 (AFG2)'nin LOD değerleri 0,053–0,070 μg kg-1 arasında, LOQ değerleri ise 0,177–0,234 ?g kg-1 arasında bulunmuştur. AFB1, AFB2, AFG1 ve AFG2'nin geri kazanım oranları % 88,4–92,9 arasında değişiklik göstermiştir. AFs'in tekrarlanabilirlik değerleri ise % 2,8–5,8 arasında bulunmuştur. AFs, badem örneklerinin % 85'inde tespit edilememiştir. 80 adet kabuksuz badem örneğinin 12'sinde (% 15) ise, 0,118–0,508 μg kg-1 arasında değişen miktarlarda AFs saptanmıştır. Aflatoksin tespit edilen örneklerin 3'ü çiğ badem iken, 9'u kavrulmuş bademdir. Badem örneklerinin hiç birinde Avrupa Birliği (AB) ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirtilen maksimum limit (ML) değerlerinin (AFB1 için 8 μg kg-1, toplam AFs için 10 μg kg-1) üzerinde AFB1 veya toplam AFs'e rastlanmamıştır. Kontamineli badem örneklerinin tümünde (12 adet) AFB1 bulunurken, AFB2, AFG1 ve AFG2 yalnızca bir örnekte (% 1,3) saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this research, the occurrence and levels of aflatoxins (AFs) were determined in 30 raw and 50 roasted almonds purchased randomly from different retail shops in Corum and Istanbul. High performance liquid chromatography coupled with fluorescence detector (HPLC-FLD) was used for the determination of AFs. The analytical method used for AFs analysis was validated in terms of limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ), recovery and repeatability. The LOD values of AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2 ranged between 0,053 and 0,070 μg kg-1. However, the LOQ values of AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2 ranged from 0,177 ?g kg-1 to 0,234 μg kg-1. The recovery of AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2 varied from 88,4 to 92,9 %. The repeatabilities of AFs ranged from 2,8 to 5,8 %. No AFs were detected in 85 % of almonds. AFs were found in 12 out of 80 almonds (15 %) at levels ranging from 0,118 to 0,508 μg kg-1. AFs were detected in 3 raw almonds and 9 roasted almonds. None of the almond samples contained AFB1 or total AFs at levels higher than maximum limit (ML) established by European Commission and Turkish Food Codex Regulations (for AFB1: 8 μg kg-1, for total AFs: 10 μg kg-1). While AFB1 was found in all contaminated almond samples (n= 12), AFB2, AFG1, and AFG2 were detected only in one sample (1,3 %).en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- iv ABSTRACT -- v TEŞEKKÜR -- vi İÇİNDEKİLER -- viii ÇİZELGELER DİZİNİ -- x ŞEKİLLER DİZİNİ -- xi RESİMLER DİZİNİ -- xii SİMGELER VE KISALTMALAR -- xiii 1. GİRİŞ -- 1 2. LİTERATÜR ÖZETİ -- 4 2.1. Badem Hakkında Genel Bilgi -- 4 2.1.1. Bademin sınıflandırılması -- 6 2.1.2. Bademin besinsel bileşimi -- 9 2.1.3. Badem üretim, tüketim, ihracat ve ithalat değerleri -- 11 2.1.4. Badem zararlıları ve bademlerde görülen hastalıklar -- 13 2.2. Küfler Hakkında Genel Bilgi -- 15 2.3. Mikotoksinler -- 17 2.4. AFs -- 23 2.4.1. AFs’in kimyasal yapıları ve özellikleri -- 25 2.4.2. AFs’in sağlık üzerine etkileri -- 26 2.4.3. AFs’in yasal limitleri -- 29 2.4.4. Aflatoksin analiz yöntemleri -- 30 ix 2.4.5. AFs açısından riskli gıda maddeleri -- 33 2.4.6. Bademde aflatoksin varlığı konusunda yapılan çalışmalar -- 34 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 37 3.1. Materyal -- 37 3.1.1. Badem -- 37 3.1.2. Kimyasal maddeler -- 38 3.1.3. Aflatoksin standardı -- 38 3.1.4. IAC -- 38 3.1.5. PBS hazırlanması -- 38 3.1.6. Aflatoksin standardının hazırlanması -- 39 3.2. Yöntem -- 39 3.2.1. Ekstraksiyon -- 39 3.2.2. HPLC-FLD analizi -- 40 3.2.3. Metot validasyonu -- 41 3.2.4. Maruz kalma düzeyi hesaplaması -- 42 4. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA -- 43 4.1. Metot Performansının Değerlendirilmesi -- 43 4.2. Bademlerde Aflatoksin Varlığı/Miktarı -- 45 4.3. Maruziyet Değerlendirilmesi -- 50 5. SONUÇ VE ÖNERİLER -- 51 KAYNAKLAR -- 54 ÖZGEÇMİŞ -- 61en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikotoksinen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectBademen_US
dc.subjectHPLC-FLDen_US
dc.subjectMycotoxinen_US
dc.subjectAflatoxinen_US
dc.subjectAlmonden_US
dc.subjectHPLC-FLDen_US
dc.titleBademlerde aflatoksin varlığının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeOccurrence of aflatoxins in almondsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorKanık, Tuğçe


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster