Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzbey, Fatih
dc.contributor.authorYıkıcı, Ezgi
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:01Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationYıkıcı, Ezgi. (2018). Çorum ilinde üretilen çiğ sütlerde AFM1 varlığının HPLC metodu ile belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=aEzj_IdWAsjiSAfK3qwrBuOYf4P7JGEWwxet9JGkYdeWgRrSRJi6dWhMhrpXMbEh
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/5967
dc.descriptionYÖK ID: 607764en_US
dc.description.abstractÇalışmanın amacı, Çorum merkez ve çevre köylerde üretilen çiğ sütlerdeki AFM1 varlığını belirlemektir. Üreticilerden dört mevsim direkt olarak temin edilen toplam 200 adet çiğ süt örneği HPLC cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklerin 129 (%64,5)'unda 22-401 ng L-1 arasında farklı konsantrasyonlarda AFM1 tespit edilirken, geri kalan 71 (%35,5)'inde AFM1 tespit edilmemiştir. 87 (%43,5) örnek Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen maksimum kabul edilebilir limiti (50 ng L-1) aşmıştır. Pozitif örneklerin aralığı sonbahar mevsiminde 22-289 ng L-1, kış mevsiminde 29-199 ng L-1, ilkbahar mevsiminde 30-177 ng L-1 ve yaz mevsiminde 26-401 ng L-1 olarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, AFM1 konsantrasyonlarının tüketiciler açısından potansiyel risk taşıdığını göstermektedir. Çorum ve bölgesinde süt ve ürünlerinde aflatoksin oluşumunu ve gelişimini mimimum seviyede tutmak için üreticilerin, birliklerin ve kooperatiflerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kullanıma yönelik hayvan yemlerinde ve tarımsal ürünlerde AFB1 kontaminasyonunu engellemek için önleyici tedbirler alınmalıdır. Üreticilerin bilgilendirilmesinin yanısıra denetimlerin ve takiplerin yapılmasının, AFM1 oluşumunun periyodik olarak izlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe aim of study is to determine the presence of AFM1 in the raw milk produced in the centre and the surrounding villages of Çorum. A total of 200 raw milk samples provided directly from the manifactures during four seasons have been analysed using HPLC device. While AFM1 has been detected between 22-401 ng L-1 in different concentrations in 129 (%64,5) samples, it hasn't been detected in the rest 71 (%35,5) samples. 87 samples have exceeded the acceptable limits indicated in the Turkish Food Codex (50 ng L-1). The range of positive samples has been figured out as 22-289 ng L-1 in autumn, 29-199 ng L-1 in winter, 30-177 ng L-1 in spring and 26-401 ng L-1 in summer. The analysis results point that AFM1 concentrations carry potential risk from the point of consumers. In Çorum and around, manfactures, associations and cooperatives are needed to raise awareness in order to keep the aflatoxin formation and development at minimum level in milk and diary products. In animal feeding stuff and agricultural products, preventive measures should be taken to prevent the AFB1 contamination. It's been estimated as important to monitor AFM1 formation periodically; control and monitoring should be done besides manifacturers being acknowledged.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- iv ABSTRACT -- v TEŞEKKÜR -- vi İÇİNDEKİLER -- viii ÇİZELGELER DİZİNİ -- x ŞEKİLLER DİZİNİ -- xi RESİMLER DİZİNİ -- xii SİMGELER VE KISALTMALAR -- xiii 1. GİRİŞ -- 1 2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI -- 3 2.1. Sütün Tanımı ve Bileşimi -- 3 2.2. Sütün Mikroflorası ve Kontaminasyon Nedenleri -- 7 2.3. Mikotoksinler ve Mikotoksikozis -- 9 2.4. Mikotoksin Oluşumuna Etki Eden Temel Faktörler -- 15 2.5. Başlıca Mikotoksinler -- 16 2.6. Aflatoksinler ve Özellikleri -- 20 2.6.1. Aflatoksinlerin toksisitesi ve halk sağlığına etkileri -- 22 2.6.2. Süt ve süt ürünlerinde aflatoksinler -- -- 24 2.6.3. Yasal düzenlemeler -- -- 28 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 34 3.1. Materyal -- 34 3.1.1. Aflatoksin M1 standardı -- 34 3.1.2. Aflatoksin M1 immunoaffinite kolonu -- 34 ix Sayfa 3.2. Yöntem -- 34 3.2.1. Aflatoksin M1 ekstraksiyonu (Örnek hazırlama aşaması) -- 35 3.2.2. HPLC analizi -- 36 3.2.3. İstatistiksel analiz -- 37 4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA -- 38 5. SONUÇ VE ÖNERİLER -- 43 KAYNAKLAR -- 45 ÖZGEÇMİŞ -- 55en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksin M1en_US
dc.subjectÇiğ Süten_US
dc.subjectAflatoxin M1en_US
dc.subjectRaw milken_US
dc.titleÇorum ilinde üretilen çiğ sütlerde AFM1 varlığının HPLC metodu ile belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of aflatoxin M1 in raw milks produced in çorum province by HPLCen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage68en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorYıkıcı, Ezgi


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster