Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKurtbaş, İrfan
dc.contributor.authorKarataş, Osman Bedrettin
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:03Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:03Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationKarataş, Osman Bedrettin. (2018). Tuğla kurutma kinetiğinin deneysel olarak incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=aEzj_IdWAsjiSAfK3qwrBtTwK-972ZsYw0tx4Fdmfa8f8qtDIkc44uaTIhe4laOr
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/5987
dc.descriptionYÖK ID: 607766en_US
dc.description.abstractMühendislik uygulamalarında akışkanların, ısının ve kütlenin transferi önemli bir yere sahiptir. Kütle transferi için itici kuvvet konsantrasyon farkı olup özellikle suni kurutma tekniğine dayalı uygulamalarda nem kontrolü etkin proses ve kurutucu tasarımı bakımından önemlidir. Günümüzde özellikle gıdaların kurutulması prosesi oldukça güncel çalışma konusu olup artan bir ilgi ile sürdürülmektedir. Kurutma prosesi ürünlerin kullanım kalitelerinin ve raf ömürlerinin artırılması bakımından önemlidir. Buna karşın kurutma prosesleri enerji sarfiyatı bakımından oldukça maliyetli olabilmektedir. Bunun dışında endüstriyel ürünlerin kurutulmasında kurutma prosesi ve kurutucu seçimi özel bir bilgi ve yetenek gerektirmektedir. Toprak sanayi insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan günümüze kadar toprak ve toprak ürünleri insanlığın temel kaynağını oluşturmaktadır. Günümüzde toprak ürünlerinden tuğla ve kiremit hala geniş ve etkin bir kullanım alanına sahiptir. Çorum sanayinin önemli bir bölümünü Tuğla-Kiremit üreticileri oluşturmaktadır. Toprak yapısı ve toprak kaynakları bakımından Çorum ülkemizde Tuğla-Kiremit üretim potansiyeli olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Tuğla üreticilerinin büyük bir bölümü doğal kurutma yöntemlerini tercih etmektedir. Bu durum ürün sarfiyatını ve kalitesini önemli oranda etkilemektedir. Bu bakımdan tuğla üretiminde kurutma süreci üretim maliyeti, üretim süresi ve ürün kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, Çorum bölgesindeki tuğlanın kuruma davranışını incelemek için kabin tip kurutucu tasarlanarak imal edilmiş ve kurutucu hava hızı, hava sıcaklığı, kabin basıncı ve tuğla yönü gibi farklı bağımsız parametrelerin kuruma kinetiği üzerindeki etkisi incelenmiştir. Kurutucu hava sıcaklığının 62, 76 ve 90 C değerlerinde, kabin içerisinde Reynolds sayısının yaklaşık 21000-34000 aralığında ve tuğla açısının 0, 45 ve 90 derece değerlerinde deneyler gerçekleştirilmiştir. Hem basma hem de çekme şartlarında aynı deneyler tekrarlanmıştır. Böylece vakum basıncının da kuruma kinetiği üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Kütledeki değişim 15 dakika aralıklarla ölçülerek kaydedilmiştir. Hem basma hem de çekme durumu için nem içeriğini sağlayan bir matematiksel formül geliştirilmiştir. Deneyler sonucunda, hava sıcaklığının ve hızının yükselmesi ile birlikte kuruma hızının arttığı ve kuruma süresinin azaldığı görülmüştür. Çekme durumunda kurutma süresini basma durumuna göre daha kısa ve tuğlanın akışa paralel (0) yerleştirilmesi durumunda kütle transferi daha hızlı gerçekleştiği belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractFor engineering applications, the transfer of fluids, heat, and mass has an important place. The driving force for mass transfer is the concentration difference. Especially in applications based on artificial drying technique, moisture control is important in terms of effective process and dryer design. Today, especially the process of drying foods is a very contemporary issue and continues with an increased interest. The drying process is important for increasing the quality and shelf life of the products. However, drying processes can be costly in terms of energy consumption. Apart from that, drying process and dryer selection for industrial products requires special knowledge and ability. Soil industry is as old as human history. From the early ages to the day-to-day, soil and soil products constitute the main source of mankind. Nowadays, bricks and tiles from soil products still have a wide and effective usage area. An important part of the Çorum industry is the brick-tile producers. In terms of soil structure and soil resources, Çorum is in the first place in our country in terms of the potential of brick-tile production. Most of the brick manufacturers in Çorum prefer natural drying methods. This situation negatively affects product consumption and quality. In this respect, the drying process in brick production has an important effect on the production cost, production time and product quality. In this study, a cabin type dryer was designed to investigate the behavior of brick drying in Çorum region and the effect of different independent parameters such as dryer air speed, air temperature, cabin pressure and brick direction on drying kinetics was investigated. Experiments were carried out at the values of 62, 76 and 90°C of the drying air temperature, about 21000-34000 of the Reynolds number in the test section, and 0, 45 and 90 degrees of the brick angle. The same tests were repeated under both blowing and sucking conditions. Thus, the influence of the vacuum pressure on the dryness has been determined. Measurements of mass change were recorded at 15-minute intervals. A mathematical relationship has been developed that provides the moisture content for both the blowing and sucking conditions. As a result of the experiments, it was observed that the rate of drying increased and the period of drying decreased with the increase of air temperature and speed. It was determined that the drying time is shorter than the blowing time in case of sucking and mass transfer is faster when the brick is placed parallel (0 deg.) to the flow.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKabin Tipi Kurutmaen_US
dc.subjectTuğla Kurutmaen_US
dc.subjectKütle Transferien_US
dc.subjectCabin Type Dryeren_US
dc.subjectBrick Dryingen_US
dc.subjectMass Transferen_US
dc.subjectİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- vi ABSTRACT -- viii TEŞEKKÜR -- x İÇİNDEKİLER -- xii ÇİZELGELER DİZİNİ -- xv ŞEKİLLER DİZİNİ -- xvi RESİMLER DİZİNİ -- xx SİMGELER VE KISALTMALAR -- xxi 1. GİRİŞ -- 1 2. KURUTMA İŞLEMİ -- 3 3. KURUTUCULARIN SINIFLANDIRILMASI -- 5 3.1. Konveksiyon Tipi Kurutucular -- 9 3.1.1. Kurutma odaları -- 9 3.1.2. Kabin (Dolap) tipi kurutucular -- 9 3.1.3. Bantlı (Konveyör) kurutucular -- 10 3.1.4. Tünel kurutucular -- 10 3.1.5. Döner kurutucular -- 11 3.1.6. Düşey silindirik kurutucular -- 12 3.1.7. Sprey (Püskürtmeli) kurutucular -- 13 3.1.8. Hava süpürmeli döner kurutucular -- 13 3.1.9. Pnömatik kurutucular -- 14 3.2. Kondüksiyon Tipi Kurutucular -- 14 3.2.1. Silindir kurutucular -- 14 3.2.2. Film kurutucular -- 15 xiii Sayfa 3.2.3. Vakum kurutucular -- 16 3.2.4. Dondurarak kurutma -- 16 3.3. İnfrared (Kızılötesi) Radyant Isılı Kurutucular -- 17 3.4. Dielektrik Isıtıcılı Kurutucular -- 17 3.5. Güneş Enerjili Kurutucular ve Sınıflandırılmaları -- 17 4. KURUTMA ÜZERİNE YAPILAN LİTERATÜR ARAŞTIRMASI -- 20 5. DENEY MATERYALİ VE YÖNTEM -- 29 5.1. Materyal -- 29 5.2. Deney Parametreleri -- 29 5.3. Deney Düzeneği -- 32 5.3.1. Rezistanlı ısıtıcı -- 33 5.3.2. Pitot tüpü -- 33 5.3.3. Şartlandırma ünitesi -- 34 5.3.4. Sıcaklık veri toplayıcı -- 35 5.3.5. Veri toplayıcı -- 36 5.3.6. Radyal tip endüstriyel fan -- 37 5.4. Deneylerin Yapılışı -- 38 6. MATEMATİKSEL MODELLEME -- 40 6.1. Verilerin Analizi -- 40 6.2. Matematiksel Modellemeler -- 41 6.2.1. Nem oranı -- 42 6.2.2. Nem içeriği ve kuruma hızı -- 42 7. ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZLERİ -- 44 7.1. Enerji Analizi -- 44 7.1.1. Fan çıkışındaki şartların çıkarılması -- 45 xiv Sayfa 7.1.2. Isıtıcı giriş ve çıkış şartlarının çıkarılması -- 45 7.1.3. Kurutma odasının giriş ve çıkış şartların çıkarılması -- 46 7.1.4. Kurutma odası akış şartlarının çıkarılması -- 47 7.2. Ekserji Analizi -- 48 8. DENEYSEL HATA VE BELİRSİZLİK ANALİZİ -- 51 9. BULGULAR VE İRDELEME -- 53 9.1. Kütle Kaybı-Kuruma Süresi Arasındaki İlişki -- 53 9.2. Nem İçeriği-Kuruma Süresi Arasındaki İlişki -- 59 9.3. MR (Nem Oranı)-Kuruma Süresi Arasındaki İlişki -- 65 9.4. Kuruma Hızı-Kuruma Süresi Arasındaki İlişki -- 71 9.5. Ekserji Analizi Verileri -- 77 9.6. Verilerin İstatistiksel Analizi -- 85 10. SONUÇLAR VE ÖNERİLER -- 95 KAYNAKLAR -- 98 EKLER -- 102 EK-1 -- 103 EK-2 -- 106 ÖZGEÇMİŞ -- 108en_US
dc.titleTuğla kurutma kinetiğinin deneysel olarak incelenmesien_US
dc.title.alternativeExperimental investigation of brick drying kineticsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage131en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorKarataş, Osman Bedrettin


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster