Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAvcı, Gülçin Alp
dc.contributor.authorGidemen, Merve
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:04Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:04Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationGidemen, Merve. (2021). Ceviz (Juglans regia L.) sütünün çeşitli kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik etkinliğinin antimikrobiyal, antioksidan ve prebiyotik aktivite ile birlikte değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LZ1IYXHXnXDOPnRAs7bKct27yrLgCdz5_MC-NN97AyRq
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/6003
dc.descriptionYÖK ID: 682550en_US
dc.description.abstractİnsan sağlığı açısından oldukça önemli olduğu bilinen ve sıklıkla tüketilen besin kaynaklarımızdan biri ceviz (Juglans regia L.)' dir. Günümüzde, insan beyninin sağlığının korunmasında ve öğrenmede etkili, kolesterol oksidiyonuna karşı etkin, kronik yüksek tansiyonun düzenlenmesi, damarlarda kasılma ve krampların azaltılması, karsinogeneze mekanizmasına karşı etkin, enfeksiyöz rahatsızlık etkenleri, atopik astım, immün sistem ve sinir sisteminde tedavide rol oynadığı düşünülen birçok fonksiyonel özelliği araştırılmaktadır. Çağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser ile ilgili çok sayıda araştırma sürdürülmektedir. Kanser, hücrede fonksiyonel işlevleri denetleyen genlerde epigenetik değişiklikler veya mutasyonlar sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Bu çalışmada Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetiştirilen yerli ceviz (Juglans regia L.) kullanıldı. Cevizden elde edilen sütün farklı konsantrasyonlarının meme karsinoma (MCF-7), hepatoselüler karsinoma (HepG-2) ve sağlıklı fare fibroblastı (L929) hücre hatları üzerinde antitümoral ve proliferatif etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Aynı zamanda çalışmamızda ceviz sütünün bazı biyolojik etkinliklerinin de ortaya konması hedeflendi. Çalışmamızda elde edilen verilere göre, ceviz (Juglans regia L.) sütünün bazı konsantrasyonlarının 24 saatte L929 ve MCF-7 hücre hatlarında proliferatif etki gösterdiği, HepG-2 hücre hattında ise 500 ve 250 µg/ml konsantrasyonlarında proliferatif etki gösterirken, diğer konsantrasyonlarda sitotoksik etkinliğe sahip olduğu belirlendi. L929, MCF-7 ve HepG-2 hücre hatlarında 48 saat inkübasyon sonunda ise 500 µg/ml dışındaki tüm konsantrasyonlarda sitotoksik etkinlik tespit edildi. Biyolojik etkinlik çalışmalarında deneylerde kullanılan test mikroorganizmaları üzerinde inhibisyon etkinliği saptanmamıştır. Prebiyotik çalışmalarında ise L. rhamnosus ATCC 53103 ve L. reuteri DSMZ 17938 suşları üzerine proliferatif etki tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite tayininde ceviz (Juglans regia L.) sütünün antioksidan aktivitesi 8,89 mg/ml olarak belirlenirken, total antioksidan miktarı (TAS) 1,9 mmol/L olarak tespit edildi. Çalışmamızda ceviz sütünün farklı konsantrasyonlarının sitotoksik ve prebiyotik etkinliğe ve bir miktar antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi. Ceviz sütünün farklı konsantrasyonlarının bazı kanser hücrelerinin inhibe edilmesinde etkin olabileceği, ancak daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğu, antioksidan ve prebiyotik etkinliği sayesinde ise vücut savunmasında destekleyici rol oynayabileceği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractWalnut (Juglans regia L.) is one of our frequently consumed food sources and is known to be very important for human health. Today, it's many functional properties thought to be play role in such cases as the protection of the health of the human brain and learning, cholesterol oxidation, the regulation of chronic high blood pressure, reduction of contractions and cramps in the vessels, the mechanism of carcinogenesis, infectious disease factors, atopic asthma, immune system and nervous system are being investigated. A myriad of studies are being carried out on cancer, one of the most common diseases of our age. Cancer is a genetic disease that occurs as a result of epigenetic changes or mutations in genes controlling functional functions in the cell. In this study, walnut (Juglans regia L.) grown in Oğuzlar district of Çorum was used. It was aimed to investigate the antitumoral and proliferative effects of different concentrations of milk obtained from walnuts on breast carcinoma (MCF-7), hepatocellular carcinoma (HepG-2) and healthy mouse fibroblast (L929) cell lines. Besides, it was aimed to reveal some biological activities of walnut milk in the study. According to the data obtained in our study, some concentrations of walnut (Juglans regia L.) milk have a proliferative effect in L929 and MCF-7 cell lines in 24 hours, while it has a proliferative effect at 500 and 250 µg/ml concentrations in HepG-2 cell lines, while it found to have cytotoxic activity at other concentrations. In L929, MCF-7 and HepG-2 cell lines, cytotoxic activity was detected at all concentrations except 500 µg/ml after 48 hours of incubation. In biological activity studies, no inhibition activity was detected on the test microorganisms used in the experiments. In prebiotic studies, a proliferative effect was detected on L. rhamnosus ATCC 53103 and L. reuteri DSMZ 17938 strains. In the antioxidant activity determination, the antioxidant activity of walnut (Juglans regia L.) milk was determined as 8.89 mg/ml, while the total antioxidant amount (TAS) was determined as 1.9 mmol/L. In our study, it was determined that different concentrations of walnut milk had cytotoxic and prebiotic activity and some antioxidant activity. It is thought that different concentrations of walnut milk may be effective in inhibiting some cancer cells, but more research is needed and it may play a supportive role in body defence thanks to its antioxidant and prebiotic activity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectJuglans Regia L.en_US
dc.subjectSitotoksiteen_US
dc.subjectKanseren_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectPrebiyotik Aktiviteen_US
dc.subjectJuglans Regiaen_US
dc.subjectCytotoxicityen_US
dc.subjectCanceren_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectPrebiotic Activityen_US
dc.titleCeviz (Juglans regia L.) sütünün çeşitli kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik etkinliğinin antimikrobiyal, antioksidan ve prebiyotik aktivite ile birlikte değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of citotoxic activity of walnut (Juglans regia L.) milk on various cancer cells with antimicrobial, antioxidant and prebiotic activityen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage133en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorGidemen, Merve


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster