Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇalışkan, Sinan
dc.contributor.authorMantı, Kubilay
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationMantı, Kubilay. (2021). Yoğurt üretim tesisinin enerji / ekserji ve termoekonomik analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEAvgq2KTyvkSJEMjR_EUyWOPLkqXKYe8WuIAensB3NuJZ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/6021
dc.descriptionYÖK ID: 675780en_US
dc.description.abstractSüt ve süt türevleri üretim tesisinde enerji, ekserji ve termoekonomik analiz büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölümü'ndeki Çorum ilinde yer alan endüstriyel ölçekli süt ve süt türevleri tesisinde yoğurt üretimini araştırmak için kapsamlı ve detaylı bir enerji, ekserji ve termoekonomik analiz yapılmıştır. Tesisin üretim hattı bir bütün olarak detaylandırılmıştır. Üretim hattındaki her bir cihazın enerji, ekserji ve termoekonomik analizler yapılmıştır ve grafikler üzerinde karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, enerji ve ekserji verimliliklerinin en yüksek olduğu aşamalar sırasıyla yenileme aşaması (% 98,15) ve ilk soğutucu aşaması (% 81,07) olmuştur. Ancak, enerji kaybının en yüksek olduğu durum ise yoğurt üretim hattında var olan su tankı aşamasında (41,799 kW) gerçekleşmiştir. Termoekonomik analizde ise, üretim tesisinde her aşamanın ilk kurulum maliyetleri göz önünde bulundurularak hesaplamalar yapılmış ve sonuçlar elde edilmiştr. En yüksek maliyet süt depolama tankı aşamasında ortaya çıkmıştır. Hesaplamalar doğrultusunda malzeme işlemenin süt depolama tankında en pahalı olduğu (% 67,16) ardından sırasıyla, pompalar, süt denge tankı, ısıtma tankı, krem ayırıcı ve eşanjör aşamalarının takip ettiği belirlenmiştir. Toplam işletme ve bakım onarım maliyet analizinde en yüksek değer ilk soğutucu aşamasında bulunmuştur. İlk soğutucu aşamasını eşanjör ve yenileme aşaması takip etmiştir. İlk soğutucu tankı toplam işletme maliyeti, toplam termoekonomik analiz miktarının % 72,99'unu oluşturmuştur. Tesisin ana birimleri içesisinde, yenileme aşaması % 10,78'ini, ısıtma aşaması ise % 4,94'ünü oluşturmaktadır.en_US
dc.description.abstractEnergy, exergy and thermoeconomic analysis are of great importance in the milk and milk derivatives production facility. Detailed comprehensive Energy, Exergy and thermoeconomic analysis is made to investigate the production of yogurt in the milk and milk derivatives facility which is industrial-scale plant located in Çorum province, in the middle of Black Sea Region of Turkey. The whole of the production line of the facility is detailed as step by step. Energy, exergy and thermoeconomic analyzes of each device in the production line were made and also comparative analyzes were made on the graphs. According to provided data, the highest stages of energy and exergy efficiencies were in the renewal (98.15%) and the first cooler (81.07%) respectvely. However, the highest energy loss stage in the line of yogurt production was in the water tank(41.799 kW). In the thermoeconomic analysis, considering initial installation cost value of each stage in the production plant, calculations were performed and obtain the results. The highest cost of yogurt production was arisen in the milk storage tank. In the taking the consideration of calculations, it was shown that material processing was the most expensive in the milk storage tank (67.16%), followed by pumps, milk balance tank, heating tank, cream separator and heat exchanger stages in sequence. In the total operating and maintenance cost analysis, the highest value was found in the first cooler stage. Morever the first cooler stage was followed by the heat exchanger and renewal stage. Total operation cost of first cooler tank was constituted of 72.99% in the thermoeconomic analysis. Among the main units of the facility, the renewal stage constitutes of 10.78% and the heating stage constitutes of 4.94%.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ÖZET -- iv ABSTRACT -- vi TEŞEKKÜR -- vii ÇİZELGELER DİZİNİ -- x ŞEKİLLER DİZİNİ -- xi RESİMLER DİZİNİ -- xii SİMGELER VE KISALTMALAR LİSTESİ -- xiii 1. GİRİŞ -- 1 1.1 Türkiye Süt Sektörü -- 4 1.1.1. Büyükbaş ve küçükbaş varlığı -- 4 1.1.2. Sağılan hayvan varlığı ve süt üretimi -- 7 1.2. Süt Sığırcıları İşletmeleri -- 8 1.3. Süt Ürünleri Üretimi -- 9 1.3.1. İçme sütü üretimi -- 9 1.3.2. Peynir üretimi -- 11 1.3.3. Tereyağı üretimi -- 112 1.3.4. Süt tozu -- 13 1.3.5. Ayran -- 15 1.3.6. Yoğurt -- 16 2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI -- 21 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 38 3.1. Fabrika üretim aşamaları ve kullanılan makinelerin tanıtılması -- 38 3.1.1. Yoğurt üretim aşamaları -- 38 3.1.2. Üretim tesisindeki yoğurt üretim aşamaları -- 45 3.2. Kabuller -- 55 3.2.1. Belirsizlik analizi -- 56 3.3. Termodinamik Analiz -- 56 3.3.1. Enerji ve ekserji analizi -- 57 3.3.2. Termo-Ekonomik analiz -- 670 3.3.3. Performans parametreleri -- 70 4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA -- 73 4.1. Termodinamik Analiz -- 73 4.1.1. Sonuçlar ve karşılaştırmalı analiz -- 76 4.2. Termoekonomik Analiz -- 81 5. SONUÇLAR -- 88 ix KAYNAKLAR -- 92en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEnerjien_US
dc.subjectEkserjien_US
dc.subjectEkserji Verimliliğien_US
dc.subjectEkserji Kaybıen_US
dc.subjectTermo-ekonomiken_US
dc.subjectEnergyen_US
dc.subjectExergyen_US
dc.subjectExergy Efficiencyen_US
dc.subjectLoss of Exergyen_US
dc.subjectThermo-economicalen_US
dc.titleYoğurt üretim tesisinin enerji / ekserji ve termoekonomik analizien_US
dc.title.alternativeEnergy / exergy and thermoeconomic analysis of yogurt production facilityen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage131en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorMantı, Kubilay


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster