Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAvcı, Gülçin Alp
dc.contributor.authorTiryaki, Yaren Nida
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationTiryaki, Yaren Nida. (2021). Kombucha ve sirkeden selüloz üreten mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=9MiDp3x86xrwjpi5-14w-S1uI9Dqk0K4-FG7C8DwffeZAUizSnFUEa4_jypgPRWi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/6023
dc.descriptionYÖK ID: 667803en_US
dc.description.abstractBakteriyel selüloz bakteriler tarafından üretilen bir biyopolimerdir. Benzersiz özelliklere sahiptir ve bitki selülozuna göre oldukça saf olarak elde edilmektedir. Biyoteknolojideki gelişmelerle beraber bakteriyel selülozun önemi ve kullanım alanı çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle çalışmamızın birinci hedefi ev yapımı sirke ve SCOBY (Symbiotic Colony of Bacterias and Yeasts) olarak da bilinen kombucha mantarı çayından, selüloz üreticisi olan mikroorganizmaların izole ve identifiye edilmesidir. Çalışmamızın ikinci hedefi ise tanımlanan bu bakterilerden bakteriyel selüloz üretiminin varlığının gösterilmesidir. Bu çalışmada, sirke ve kombucha mantarından kültür yöntemi ile mikroorganizmaların izolasyonu yapılmıştır. İzolasyon için Hestrin Schramm (HS) kültür ortamında 30°C'de ve pH 6,0±0,02 kullanılmıştır. İzole edilen suşların identifikasyonu için klasik ve biyokimyasal testler uygulandı. Test sonuçlarına göre Gluconacetobacter cinsine ait oldukları belirlenen bakterilerin belirli oranlarda bakteriyel selüloz ürettikleri gözlenmiştir. Üreme süresince kültür ortamı pH'sı değişmiş ve kültür yüzeyinde membran tespit edilmiştir. Kalınlaşan membranların karakterizasyonu FTIR analizi ile yapılmıştır. Bakteriyel selüloz olduğu saptanan membranların lif kalitesini anlamak amacıyla kurutulup ağırlığı ölçüldükten sonra distile su içerisine daldırılıp yaş ağırlıkları ölçülüp su absorbsiyon oranları belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda hedeflenen bakteri türleri izole edilmiş ve selüloz üretimi gözlenmiştir. Çalışmamızda elde edilen bakteriler hakkında daha detaylı bilgi elde edildikten sonra ürettikleri bakteriyel selülozun kalitesini artırmak için gerekli çalışmalar sonrasında, ham madde olarak kullanılabilecek yeni bir ürün geliştirilmesi düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractBacterial cellulose is a biopolymer produced by bacteria. It has unique properties and is obtained quite pure compared to plant cellulose. With the developments in biotechnology, the importance and usage area of bacterial cellulose is increasing day by day. Therefore, the primary goal of our study is to isolate and identify cellulose-producing microorganisms from homemade vinegar and kombucha mushroom tea, also known as SCOBY (Symbiotic Colony of Bacterias and Yeasts). The second goal of our study is to show the existence of bacterial cellulose production from these bacteria. In this study, isolation of microorganisms was made from vinegar and kombucha mushrooms by culture method. For isolation, Hestrin Schramm (HS) culture medium at 30 ° C and pH 6,0 ± 0,02 was used. Classical and biochemical tests were applied for the identification of the isolated strains. According to the test results, it was observed that bacteria that were determined to belong to the genus Gluconacetobacter produced bacterial cellulose at certain rates. During the breeding, the pH of the culture medium has changed and the membrane was detected on the culture surface. Characterization of thickened membranes was made by FTIR analysis. In order to understand the fiber quality of the membranes found to be bacterial cellulose, they were dried and weighed, then immersed in distilled water, their wet weight was measured, and water absorption rates were determined. As a result of our study, targeted bacterial species were isolated and cellulose production was observed. After obtaining more detailed information about the bacteria obtained in our study, it is planned to develop a new product that can be used as a raw material after the necessary studies to increase the quality of the bacterial cellulose they produce.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- İV ABSTRACT -- Vİ TEŞEKKÜR -- Vİİİ ÇİZELGELER DİZİNİ -- Xİ ŞEKİLLER DİZİNİ -- Xİİ RESİMLER DİZİNİ -- Xİİİ SİMGELER VE KISALTMALAR -- XİV 1. GİRİŞ -- 1 2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI -- 3 2.1 Se l ü l o z -- 3 2.2 Ba k t e r iy e l Se l ü l o z -- 5 2.3 Ba k t e r iy e l Se l ü l o z u n Ya p IS I -- 7 2.4 BS Ür e t im i Ya p a n Mik r o o r g a n iz m a l a r v e Ko m b u c h a Ma n t a r I -- 11 2.5 BS Biy o s e n t e z İ v e Me k a n iz m a s I -- 16 2.5.1 Bakteriyel Selüloz Sentezi -- 19 2.6 BS ÜRETİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER -- 21 2.6.1 Fermentasyon Yöntemleri -- 22 2.6.2 Karbon ve Azot Kaynakları -- 32 2.6.3 Sıcaklık ve pH Etkileri -- 35 2.6.4 Oksijen ve Karbondioksit Etkisi -- 36 2.7 BS ÜRETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ -- 36 2.8 UYGULAMA ALANLARI -- 38 2.8.1 Sağlık -- 39 2.8.2 Gıda -- 43 2.8.3 Kağıt -- 45 2.8.4 Kozmetik 46 x 2.8.5 Diğer Uygulamalar -- 51 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 55 3.1 Ma t e r y a l -- 55 3.1.1 Kimyasallar -- 55 3.1.2 Örnek temini -- 55 3.1.3 Besi ortamları ve hazırlanışı -- 55 3.1.4 Çözeltiler ve Boyalar -- 58 3.2 YÖNTEM -- 59 3.2.1 Bakteri İzolasyonu -- 59 3.2.2 Bakterilerin İdentifikasyonu -- 60 3.2.3 BS Saflaştırma -- 62 3.2.4 BS Karakterizasyonu -- 63 4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA -- 64 4.1 MİKROORGANİZMA İZOLASYONU SONUÇLARI -- 64 4.1.1 Gram boyama sonuçları -- 64 4.1.2 Biyokimyasal Test Sonuçları -- 67 4.1.3 Bakteriyel Selüloz Karakterizasyonu -- 68 5. SONUÇ VE ÖNERİLER -- 79 KAYNAKLAR -- 80 ÖZGEÇMİŞ -- 105en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKombuchaen_US
dc.subjectSirkeen_US
dc.subjectGluconacetobacteren_US
dc.subjectBakteriyel Selülozen_US
dc.subjectKombuchaen_US
dc.subjectVinegaren_US
dc.subjectGluconacetobacteren_US
dc.subjectBacterial Celluloseen_US
dc.titleKombucha ve sirkeden selüloz üreten mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonuen_US
dc.title.alternativeIsolation and identification of cellulose producing microorganisms from kombucha and vi?negaren_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage123en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorTiryaki, Yaren Nida


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster