Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorIldırar, Didem
dc.contributor.authorFındık, Serap
dc.date.accessioned2021-11-01T18:15:08Z
dc.date.available2021-11-01T18:15:08Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1302-3160
dc.identifier.issn2146-0205
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRnM05ERXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/7713
dc.description.abstractUltrases prosesi son yı llarda önem kazanan kimyasal oksidasyon yöntemidir. Uygun sı caklık ve bası nçta sucul ortama verilen ses dalgaları ile kavitasyon oluş makta, suyun fiziksel ve kimyasal bileş imini değ i ş tirerek atı ksuda bulunan organik maddelerin daha az zararlı bileş iklere dönüşmesini sağlamaktadı r. Bu çalı ş mada Orta Karadeniz bölgesinde bulunan bir maya fabrikası n ı n biyolojik arı tma tesisi girişinden temin edilen atı ksu kullanı lmı ş t ı r. Ultrases ile maya endüstrisi atı ksuyunda renk ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ ) giderimi araş t ı r ılmı ş t ı r. Ultrases kaynağı olarak 20kHz frekansa sahip ultrasonik homojenizatör kullanı lmı ş t ı r. Ultrases ile 60dk reaksiyon sonunda %21,7 oranı nda renk giderimi sağ lanmı ş t ı r. Çalı ş mada Na2 CO3 , CaCO3 , NaCl, CaCl2 gibi tuzların ilavesinin ultrasonik bozunma üzerine etkisi incelenmiştir.en_US
dc.description.abstractUltrasound process is one of the chemical oxidation method. It gain importance in recent years. By using sound waves in liquid medium with proper temperature and pressure cavitation occurs and it changes chemical and physical properties of water. Organic pollutants in wastewater degradate into smaller or less harmfull compounds. In this study, wastewater was supplied from baker’yeast factory which is located in the North of Turkey. Wastewater was collected before biological treatment. Decolorization and chemical oxygen demand (COD) removal of baker’s yeast effluent with ultrasound were investigated. Ultrasonic homogeniser with 20kHz frequency was used as a source of ultrasound. By using ultrasound 21,7% decolorization was supplied at the end of 60min. In this study effect of several salts such as Na2 CO3 , CaCO3 , NaCl, CaCl2 on the ultrasonic degradation was investigated.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleMaya Endüstrisi Atıksuyunun Ultrases İle Renk Gi Derim İ Nde Çeşitli Tuzların Etki S İen_US
dc.title.alternativeEffect Of Several Salts On Ultrasonic Decolorization Of Baker’S Yeast Effluenten_US
dc.typearticleen_US
dc.department[Belirlenecek]en_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage179en_US
dc.identifier.endpage188en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempHitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye;Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiyeen_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster