Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarakaş, Güngör
dc.contributor.authorBal, Hayriye
dc.date.accessioned2021-11-01T18:18:20Z
dc.date.available2021-11-01T18:18:20Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://doi.org10.24925/turjaf.v7i11.2018-2024.3033
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpVMU5ERXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/8015
dc.description.abstractSon yıllarda, çevre kirliliği, iklim değişikliği ve aşırı doğal kaynak kullanımı sonucu ekosistemde sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bal arıları bu çevresel kirlilikten en çok etkilenen canlılar arasındadır. İklim değişikliği ve çevresel kirleticiler koloni gelişimindeki düzensizliklere, zayıf kolonilerin oluşmasına, hastalıkların yaygınlaşmasına, tarlacı arıların kovanına geri dönememesine ve onların ölümlerine ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Türkiye Dünya’da bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sıradadır. Bal Türkiye için stratejik bir üründür. Bu çalışmada bazı çevresel kirleticilerin Türkiye’deki bal verimine etkisi araştırılmıştır. Zaman serisi analizi kullanılan bu araştırma 1990–2017 yıllarını kapsamaktadır. Araştırmada bağımlı değişken olarak bal verimi, bağımsız değişkenler olarak; metan (CH4), karbondioksit (CO2), diazot oksit (N2O) salınımı, pestisit, insektisit, fungusit, herbisit kullanımı ve sanayi üretim indeksi kullanılmıştır. ADF Birim Kök testi ile serilerin durağanlığı test edildikten sonra değişkenler arasındaki ilişkisi Johansen eşbütünleşme analizi ile incelenmiştir. Bal verimi üzerinde çevresel kirleticilerin etkisi FMOLS analiz yöntemi ile test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre %1 CH4, CO2, N2O ve pestisit kullanımının artması sonucunda bal veriminin sırasıyla; %0,70; %0,74; %0,37 ve %0,36 azaldığı belirlenmiştir. Öte yandan, %1 insektisit, fungusit, herbisit kullanımı ve sanayi üretim indeksinin artması sonucunda bal veriminin sırasıyla, %0,15; %0,14; %0,09 ve %0,84 arttığı tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, environmental pollution, climate change and excessive use of natural resources have caused problems in the ecosystem. Honey bees are among the most affected by this environmental pollution. Climate change and environmental pollutants cause irregularities in colony development, the formation of weak colonies, the spread of diseases, the inability to return to the hive of field bees, and their mortality and low productivity. Turkey ranks second after China in the production of honey in the world. Honey is a strategic product for Turkey. This study investigated the effect of some environmental pollutants on honey yield in Turkey. This study used the time series analysis covers the years 1990-2017. In the research, honey yield as dependent variable, as independent variables; methane (CH4), carbon dioxide (CO2), diazot oxide (N2O) release, pesticide, insecticide, fungicide, herbicide use and industrial production index were used. After the stationary of the series was tested with ADF Unit Root test, the relationship between the variables was examined by Johansen Cointegration analysis. The effect of environmental pollutants on honey yield was tested by the FMOLS analysis method. According to the FMOLS results, the increase of 1% pesticide use, CH4, CO2, and N2O resulted in a decrease in honey yield of 0.36%, 0.70%, 0.74%, and 0.37% respectively. On the other hand, the increase of 1% insecticide, fungicide, herbicide use and industrial production index caused 0.15%, 0.14%, 0.09% and 0.84% increase in honey yield, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleTürkiye’de Bal Verimi ve Çevresel Kirleticiler Arasındaki İlişkien_US
dc.title.alternativeThe Relationship between Honey Yield and Environmental Pollutants in Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.department[Belirlenecek]en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue11en_US
dc.identifier.startpage2018en_US
dc.identifier.endpage2024en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempHitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Çorum, Türkiye;Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Tokat, Türkiyeen_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v7i11.2018-2024.3033


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster