Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarakaş, Güngör
dc.date.accessioned2021-11-01T18:18:50Z
dc.date.available2021-11-01T18:18:50Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://doi.org10.24925/turjaf.v8i8.1726-1733.3483
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjeE5qUXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/8198
dc.description.abstractTarım politikalarının amacı toplumun gereksinimi olan gıda talebini karşılamaktır. Tarımsal üretim için verilen destek ve teşvikler üretimi artırırken iklim değişikliği üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Dünyada tarım üretim artışı ve iklim değişikliğine paralel olarak son zamanlarda hem gıda israfında hem de obez sayısında ciddi artışlar görülmektedir. Tarım ürünlerinin aşırı üretim çabası çevre üzerinde baskı yaratırken insan üzerinde obezite ve aşırı kilo sorunlarına yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre; Türkiye obez ve aşırı kilolu kişilerin bulunduğu ülkeler arasında ön sıralardadır. Türkiye’de 11.Kalkınma Planı’nda 2018 yılında %30 olan obezite görülme sıklığının (15 yaş ve üzeri için) 2023 yılında %29,1’e düşürülmesi hedeflenmiştir. Bu araştırmanın amacı iklim değişikliği ve obezite arasındaki ilişkiye dikkat çekmek ve konuyu 11. Kalkınma Planı çerçevesinde ele almaktır. Türkiye için obezite meselesi; gıda güvenliği, iklim değişikliği ve tarım politikalarının yanında, sağlık, ekonomi, eğitim, çevre ve ulusal güvenlik açısından ele alınarak bu konuda politik yönlendirme ve koruma tedbirlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractThe purpose of agricultural policies is to meet the food demand that the society needs. While supports and incentives for agricultural production increase production, they can have negative consequences on climate change. In parallel with the increase in agricultural production and climate change in the world, there has been a serious increase in both food waste and obese numbers recently. While the overproduction effort of agricultural products creates pressure on the environment, it causes obesity and overweight problems. According to the World Health Organization (WHO), Turkey is at the forefront among the countries where there are obese and overweight people. In the 11th Development Plan in Turkey, in 2018 the prevalence of obesity is 30% (for ages 15 and over) in 2023 is targeted to be reduced to 29.1. The aim of this research is to draw attention to the relationship between climate change and obesity and to address the issue within the framework of the 11th Development Plan. Obesity issues for Turkey; since it is important in terms of food security, climate change and agricultural policies, it is necessary to develop political guidance and protection measures in terms of health, economy, education, environment and national security.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleİklim Değişikliği, Obezite ve Tarım Politikaları İlişkisien_US
dc.title.alternativeThe Relationship between Climate Change, Obesity and Agricultural Policiesen_US
dc.typearticleen_US
dc.department[Belirlenecek]en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue8en_US
dc.identifier.startpage1726en_US
dc.identifier.endpage1733en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempHitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Çorum, Türkiyeen_US
dc.contributor.institutionauthorKarakaş, Güngör
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v8i8.1726-1733.3483


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster