Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇakmak, Hülya
dc.contributor.authorGümüş, Cansu Ekin
dc.date.accessioned2021-11-01T18:18:56Z
dc.date.available2021-11-01T18:18:56Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationÇakmak, H., & Gümüş, C. E.(2020). 3D Food Printing With Improved Functional Properties: A Review. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, 4(2), 178-192.en_US
dc.identifier.issn2602-3350
dc.identifier.urihttps://doi.org10.46519/ij3dptdi.746389
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRJNU56TXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/8229
dc.description.abstractIn food industry, 3D printing gives the opportunity to fabricate a 3D food structure using layer-by-layer deposition of the food material that may not be possible using conventional food production techniques. 3D food printing technology has been used to develop foods with different shapes or textures. Also, different food materials can be printed in different layers for creating functional food with a complete nutritional balance. The novel and appealing textures with 3D printing are launched for elderly people having swallowing difficulties (dysphagia) or children and athletes who have different energy and nutrition requirements. Moreover, 3D food printing technology has a great potential to reduce food waste by making use of discarded food parts such as meat scraps, and damaged fruits and vegetables. However, there are some obstacles regarding the building of a 3D structure, as well as retaining the designed geometry in the post-deposition period. The composition and properties of food materials and processing parameters are effective on the characteristics of the final 3D printed foods. This review focuses on the recent developments on 3D food printing process according to different food categories, and pre or post processing parameters.en_US
dc.description.abstractGıda endüstrisinde 3B baskı, gıda maddesinin katman katman birikimini kullanarak geleneksel gıda üretim teknikleri kullanılarak mümkün olamayabilecek bir 3B gıda yapısı üretme fırsatı verir. 3B gıda baskı teknolojisi farklı şekil ve dokulara sahip gıdalar geliştirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, farklı gıda maddeleri farklı katmanlarda basılabilerek tam bir beslenme dengesi oluşturmak için fonksiyonel gıdalar üretilebilmektedir. 3B gıda basımı ile yutma güçlüğü çeken (disfaji hastası) yaşlılar veya farklı enerji ve beslenme gereksinimleri olan çocuklar ve sporcular için yeni ve ilgi çekici dokuya sahip gıdalar üretilebilmektedir. Ayrıca, 3B gıda baskı teknolojisi, et artıkları, hasar görmüş meyve ve sebzeler gibi atığa ayrılan gıda parçalarını kullanımıyla gıda atıklarını azaltmak için büyük bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, 3B yapının inşasında ve baskı sonrası dönemde tasarlanan geometrik şeklin korunmasında bazı güçlükler vardır. Gıda maddelerinin bileşimi, özellikleri ve işleme parametreleri nihai 3B baskı yapılan gıdaların özellikleri üzerinde etkilidir. Bu derleme, 3B gıda baskı sürecindeki son gelişmelere farklı gıda kategorilerine göre ve işleme öncesi veya sonrası parametrelerine odaklanmaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofInternational Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industryen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject3D Food Printingen_US
dc.subjectRheologyen_US
dc.subjectThermal Propertiesen_US
dc.subject3B Gıda Basımıen_US
dc.subjectReolojien_US
dc.subjectIsıl Özellikleren_US
dc.title3D Food Printing With Improved Functional Properties: A Reviewen_US
dc.title.alternativeFonksiyonel Özellikleri İyileştirilmiş 3b Gıda Basımı: Bir Derlemeen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage178en_US
dc.identifier.endpage192en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempHitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye;Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara, Türkiyeen_US
dc.contributor.institutionauthorÇakmak, Hülya
dc.identifier.doi10.46519/ij3dptdi.746389


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster