Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKöse, Dursun Ali
dc.contributor.authorKılıç, Esra
dc.date.accessioned2023-01-16T13:04:55Z
dc.date.available2023-01-16T13:04:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationKılıç, Esra (2022). Tarım çalışanlarının pestisitlere maruz kalma yolları ve güvenlik tedbirleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/8367
dc.description.abstractPestisitler, tarım üretimini arttırmak ve verimliliğini sürdürmek amacıyla kullanılmakta, aşırı ve bilinçsiz kullanımı hem çalışan sağlığına hem de toplum sağlığına zarar vermektedir. Özellikle Ülkemizde tarım çalışanları tarafından sıklıkla ve yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durum, kimyasal maddelere solunum, sindirim, deri ve göz yoluyla maruz bırakmakta ve sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Kimyasal maddelere en çok da ilaçlama işlemleri sırasında maruz kalınmaktadır. Pestisitler, iş sağlığı ve güvenliği açısından kimyasal tehlike ve risk oluştururlar. Böcek ilaçlarının hazırlanması, taşınması, depolanması yeni sorunlara neden olmaktadır. Pestisit kullanan ve hazırlayan tarım çalışanları fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik ve psikososyal risklere de maruz kalmaktadır. Bu tez çalışmasında; tarım çalışanlarının pestisitlere maruz kalma yolları, önemi, etkisi anlatılarak, literatür taramasından örnek olaylar verilmiş olup, iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve riskli durumların neler olduğu üzerinde durulmuştur. Ayrıca çocukların, yetişkinlerin pestisit kalıntılı gıdaları tüketimi sonucu ne tür akut ve kronik sağlık risklerine maruz kalabileceği belirlenmiştir. Bu açıdan tarımda ilaçlanan yiyeceklerin tüketime sunulmadan önce düzenli olarak kontrolünün yapılması, uygulama sıklığının ve pestisit miktarının azaltılması hem çalışanlar açısından hem de halk sağlığı açısından oldukça önemli olduğu ortaya çıkartılmıştır. Pestisitlerin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin tarım çalışanları üzerinde tehlike ve risk oluşturmayacak şekilde kullanımının sağlanması ve kapalı ortamlarda, en önemlisi seralarda ortam havalandırılmasının önemine aracı olmaktır.en_US
dc.description.abstractPesticides are used to increase agricultural production and maintain productivity, and excessive and unconscious use harms both employee and public health. It is used frequently and intensively by agricultural workers, especially in our country. This situation exposes them to chemicals through respiration, digestion, skin and eyes and causes health problems. Chemical substances are most exposed during spraying processes. Pesticides create chemical hazards and risks in terms of occupational health and safety. Preparation, transportation, and storage of pesticides cause new problems. Agricultural workers who use and prepare pesticides are also exposed to physical, chemical, ergonomic, biological, and psychosocial risks. In this thesis study, the ways in which agricultural workers are exposed to pesticides, their importance and effect are explained, examples from the literature review are given, and the dangerous and risky situations in terms of occupational health and safety are emphasized. In addition, it has been determined what kind of acute and chronic health risks children and adults may be exposed to because of the consumption of pesticide residue foods. In this respect, it has been revealed that it is very important for both employees and public health to regularly control the foods sprayed in agriculture before they are offered for consumption, and to reduce the frequency of application and the number of pesticides. To ensure the use of pesticides and other harmful chemicals in a way that does not pose a danger or risk to agricultural workers, and to mediate the importance of ambient ventilation in indoor environments, most importantly in greenhouses.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET -- iv ABSTRACT -- vi TEŞEKKÜR -- viii İÇİNDEKİLER -- ix ÇİZELGELER DİZİNİ -- Hata! Yer işareti tanımlanmamış. TABLOLAR DİZİNİ -- xii ŞEKİLLER DİZİNİ -- xiii RESİMLER DİZİNİ -- xiv HARİTALAR DİZİNİ -- xv SİMGELER VE KISALTMALAR -- xvi GİRİŞ -- 1 1. BÖLÜM GENEL BİLGİLER 1.1. Pestisitlerin Özellikleri -- 4 1.1.1. Depolama -- 6 1.1.2. Taşıma -- 7 1.1.3. Hazırlama -- 7 1.1.4. Uygulama -- 9 1.1.5. İlaçlama yapılan ortama tekrar giriş -- 9 1.1.6. Tarım çalışanları üzerindeki farklı etkiler -- 10 1.2. Pestisitlerin Tarihçesi -- 10 1.3. Pestisitin Kullanım Alanları -- 10 1.4. Pestisitlerin Türkiye’de Kullanım Durumları -- 11 1.5. Pestisitlerin Sınıflandırılması -- 133 x 2. BÖLÜM KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI Sayfa 2.1. İlaçlamada Tozlar ve Önlemleri -- 155 2.1.1. Pestisitlerin neden olduğu hastalıklar -- 155 2.1.2. Pestisitlerin etiketlenmesi -- 199 3. BÖLÜM METERYAL VE YÖNTEM 3.1. Pestisit Kazaları -- 20 3.2. Zehir Danışma Hatları -- 211 3.3. Zehirlenme Durumları İle İlgili Bilgiler -- 211 4. BÖLÜM BULGULAR 4.1. Pestisitlerin Tarım Çalışanlarının Vücuduna Etkileri -- 28 4.2. Tarım Çalışanlarının Pestisitlere Maruz Kalma Yolları -- 29 4.2.1. Solunum yoluyla maruz kalma -- 29 4.2.2. Pestisitlerle çalışırken kullanılması gereken solunum sistemi koruyucuları -- 300 4.2.3. Solunum sisteminde maruz kaldıktan sonra ilk yardım -- 311 4.3. Sindirim Yoluyla Maruz Kalma -- 311 4.3.1. Pestisitlerle çalışırken kullanılması gereken sindirim sistemi koruyucuları -- 31 1 4.3.2. Sindirim sisteminde maruz kaldıktan sonra ilk yardım -- 322 4.4. Deri Yoluyla Maruz Kalma -- 333 4.4.1. Pestisitlerle çalışırken kullanılması gereken deri koruyucuları -- 333 4.4.2. Deri yoluyla maruz kaldıktan sonra ilk yardım -- 344 4.5. Göz Yoluyla Maruz Kalma -- 344 4.5.1. Pestisitlerle çalışırken kullanılması gereken göz koruyucular -- 344 xi 4.5.2. Göz yoluyla maruz kaldıktan sonra ilk yardım -- 355 4.6. Tarım Çalışanlarının Sağlık Sorunları ve Gözetimi -- 355 4.7. Pestisitlerle Çalışmada Ortaya Çıkan Ergonomik Riskler -- 366 4.8. Pestisitlerin Başlıca Akut ve Kronik Etkileri -- 38 4.9. Tarım Çalışanlarının Kullandığı Zararlı ve Zehirli İlaçlar -- 38 4.9.1. Tarım çalışanlarının kullandığı zararsız ilaçlar -- 39 4.10. Pestisitlerin Başka İlaçlarla Karıştırılması ile İlgili Genel Bilgiler -- 39 4.10.1. Etrafa yayılması esnasında yapılması gerekenler -- 400 4.10.2. Pestisitlerle çalışmada kullanılan makineler ve etkileri -- 411 4.11. Kişisel Koruyucu Donanımın Kullanım Aşamaları -- 411 4.11.1. Kişisel koruyucu donanımların genel özellikleri -- 433 4.12. Tarım Çalışanlarından ve Ortamdan Kaynaklı Tehlike ve Risk Sebepleri -- 444 4.12.1. Pestisitlerle mücadele -- 455 4.12.2. Pestisitlerle çalışmada etiketlemenin önemi -- 455 4.12.3. Malzeme güvenlik bilgi formu -- 466 4.12.4. İlaçlama sırasında tarım çalışanlarını etkileyen uygulamalar -- 466 4.12.5. Tarım çalışanlarının çevreye karşı davranışları -- 477 4.12.6. Tarım çalışanlarıyla çalışmada iş sağlığı ve güvenliğinin amacı -- 48 4.12.7. Kapalı ortamdan kaynaklanan riskler -- 48 4.12.8. Tarım çalışanlarının pestisit maruziyetine karşı alması gereken önlemler -- 48 TARTIŞMA -- Hata! Yer işareti tanımlanmamış.2 SONUÇ VE ÖNERİLER -- Hata! Yer işareti tanımlanmamış.3 KAYNAKÇA -- 566en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPestisitleren_US
dc.subjectMaruz Kalma Yollarıen_US
dc.subjectTarım Çalışanlarıen_US
dc.subjectZehirlenmeen_US
dc.subjectİş Sağlığı Ve Güvenliğien_US
dc.subjectPesticidesen_US
dc.subjectExposure routesen_US
dc.subjectAgricultural workersen_US
dc.subjectPoisoningen_US
dc.subjectOccupational health and safetyen_US
dc.titleTarım çalışanlarının pestisitlere maruz kalma yolları ve güvenlik tedbirlerien_US
dc.title.alternativeExposure of agricultural workers to pesticides and safety measuresen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorKılıç, Esra


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster