Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEskin, Fatih
dc.contributor.authorÖzdemir, Dilruba Nur
dc.date.accessioned2024-05-28T06:37:06Z
dc.date.available2024-05-28T06:37:06Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezDetay.jsp?id=71gWmLnWGstwYgmWRs_sXQ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/9012
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmamızda dispepsili hastalarda HALP (Hemoglobin, albümin, lenfosit ve trombosit) skorunun dispepsi etyolojisinin organik ve fonksiyonel ayrımını öngörmedeki rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022 ile Aralık 2022 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde dispepsi nedeniyle üst gastrointestinal sistem (GİS) endoskopisi yapılmış ve endoskopik biyopsi örneği alınmış olan hastalar retrospektif olarak hastane kayıtlarından tarandı. Çalışma kriterlerini karşılayan toplam 166 hasta çalışmaya dahil edildi. Üst GİS endoskopi ve biyopsi patoloji raporlarına göre hastalar iki gruba ayrıldı. Grup I organik dispepsi hastalarını, Grup II ise fonksiyonel dispepsi hastalarını oluşturdu. Bu iki grup, HALP skoru ve demografik özellikler bakımından istatistiki yöntemlerle karşılaştırıldı. HALP skoru, üst GİS endoskopi işlemi öncesindeki hastaların en son hemoglobin, albümin, lenfosit, trombosit değerlerine göre ve hemoglobin (g/L) × albümin (g/L) × lenfosit sayısı (/L) / trombosit sayısı (/L) formülü ile hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 166 hastanın 113'ü (%68) organik dispepsi grubunu; 53'ü (%32) ise fonksiyonel dispepsi grubunu oluşturdu. Organik dispepsi grubunun HALP skoru=48,90±14,38, fonksiyonel dispepsi grubunun HALP skoru=60,60±21,09 olarak hesaplandı. HALP skoru, organik dispepsi grubunda fonksiyonel dispepsi grubuna istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşüktü (p<0,001). Sonuç: Bu çalışma, HALP skorunun dispepsili hastalarda organik ve fonksiyonel dispepsi ayrımını öngördürebilecek bir belirteç olabileceğini göstermiştir. Tüm hekimlerin kolaylıkla ulaşabileceği basit testlerle, düşük maliyetle ve non-invaziv bir yöntemle hesaplanabilen HALP skorunun, içerisinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğu ve/veya komplikasyonlara neden olabilen hastalıkların da bulunduğu organik dispepsili hastaları fonksiyonel dispepsili hastalardan ayırt edebilmesinin önemli faydaları olacaktır. Özellikle birinci basamak sağlık merkezlerinde çalışan hekimlerin ileri tetkik yapılması gereken dispepsi hastalarını HALP skoru ile öngörebilmesinin, hastaların hem tanı gecikmesi hem de gereksiz invaziv tetkiklere maruziyetleri konusunda önemli avantajlar sağlacağını düşünmekteyiz. Dispeptik şikayetler ile başvuran hastalarda HALP skorunun hesaplanmasını, düşük HALP skoru olan hastalarda ileri tetkiklerle organik dispepsi nedenlerinin araştırılmasının daha hassasiyetle yapılmasını önermekteyiz. Anahtar Kelimeler: Dispepsi, HALP skoru, Endoskopien_US
dc.description.abstractIV. ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to investigate the role of HALP (haemoglobin, albumin, lymphocyte and thrombocyte) score in predicting whether the etiology of dyspepsia is organic or functional. Material and Methods: Between January 2022 and December 2022, patients who underwent upper gastrointestinal system (GIS) endoscopy and had endoscopic biopsy specimens taken in the Internal Medicine Clinic of Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital due to dyspepsia were retrospectively reviewed from hospital records. A total of 166 patients who fulfilled the study criteria were included in the study. Patients were divided into two groups according to upper GI endoscopy and biopsy pathology reports. Group I consisted of organic dyspepsia patients and Group II consisted of functional dyspepsia patients. These two groups were compared in terms of HALP score and demographic characteristics by statistical methods. HALP score was calculated by the formula haemoglobin (g/L) × albumin (g/L) × albumin (g/L) × lymphocyte count (/L) / platelet count (/L) according to the latest haemoglobin, albumin, lymphocyte and platelet values of the patients before the upper GIS endoscopy procedure. Results: Of the 166 patients included in the study, 113 (68%) were in the organic dyspepsia group and 53 (32%) were in the functional dyspepsia group. The HALP score of the organic dyspepsia group was calculated as 48,90±14,38 and the HALP score of the functional dyspepsia group was calculated as 60,60±21,09. HALP score was statistically significantly lower in the organic dyspepsia group than in the functional dyspepsia group (p<0,001). Conclusion: This study showed that the HALP score may be a marker that can predict the distinction between organic and functional dyspepsia in patients with dyspepsia. The HALP score, which can be calculated with simple tests that are easily accessible to everyone, with a low cost and non-invasive method, will have important benefits in distinguishing patients with organic dyspepsia from patients with functional dyspepsia, including diseases in which early diagnosis and treatment are important and/or which may cause complications. In particular, we think that the ability of doctors working in primary health care centres to predict dyspepsia patients who require further examination with the HALP score will provide significant advantages in terms of both delayed diagnosis and unnecessary invasive examinations. We suggest that the HALP score should be calculated in patients presenting with dyspeptic complaints, and in patients with low HALP scores, the investigation of organic dyspepsia causes with further investigations should be performed more sensitively. Keywords: Dyspepsia, HALP score, Endoscopyen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDispepsien_US
dc.subjectHALP skoruen_US
dc.subjectEndoskopien_US
dc.subjectDyspepsiaen_US
dc.subjectHALP scoreen_US
dc.subjectEndoscopy
dc.titleHALP skorunun organik ve fonksiyonel dispepsi ayrımını öngörmedeki rolüen_US
dc.title.alternativeThe role of HALP score in predicting the distinction of organic and functional dyspepsiaen_US
dc.typespecialistThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorÖzdemir, Dilruba Nur
dc.identifier.yoktezid851748en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster