Üniversite öğrencilerinin öğün atlamaları ve günlük fiziksel aktivitelerinin beden kütle indeksi (BKI) üzerine etkisi
Citation
Özakar Akça, S., Selen, F. (2015). Üniversite öğrencilerinin öğün atlamaları ve günlük fiziksel aktivitelerinin beden kütle indeksi (BKİ) üzerine etkisi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 14(5), 394-400.Abstract
Amaç: Yetişkinliğe geçiş dönemi olarak bilinen 18-24 yaş grubu gençlerin üniversite öğrencileri oldukları düşünülürse, onların doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olması kendi sağlıkları nedeniyle toplumsal önem taşımaktadır. Sunulan bu çalışmayla; üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve günlük fiziksel aktivite durumlarının obeziteye etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipteki bu araştırma Hitit Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmanın yapıldığı tarihler arasında (10-21.03.2014) öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü (n=197) öğrenciler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak soru formu kullanılmıştır. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %73,1’i kız, %26,9’u erkektir. Kız öğrencilerin fazla kilolu ve obez olma sıklıkları (%16) erkek öğrencilerin sıklıklarından (%17) düşük olup, öğrencilerin BKİ ortalaması 22,595±3,57’dir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %13,7’si zayıf, %8,5’i obezdir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %68’inin öğün atladığı, %28,9’unun günde 1-2 öğün yemek yediği görülmüştür. Öğrencilerin öğün atlama durumlarının BKİ sınıflandırmasına göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Öğrencilerin %90,7’sinin haftada ≤2 saat/hafta spor yaptığı saptanmıştır. Sonuç: Her üç üniversite öğrencisinden birinin fazla kilolu/obez olduğu, büyük çoğunluğunun düzenli beslenme ve spor yapma alışkanlıklarının olmadığı düşünülürse okullarda yapılacak BKİ taramalarının ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili eğitimlerin önemi gündeme gelmektedir. Background: If we assume that the group of 18-24 years old young people are university students, their proper eating habits present social importance for their own health. With this present study it was aimed to determine the effect of eating habits and daily activity situations of university students regarding obesity. Methods: This descriptive and cross-sectional type study has been carried out in the Health College of the Hitit University. No sample selection was performed, the sample consisted of students visiting the school during the study dates (10- 21.03.2014) and participated voluntarily (n=197) in the study. Questionnaires were used as data collection tool. The data was evaluated with appropriate statistical methods. p<0.05 has been accepted as statistically significant. Results: 73.1% of the students, participating in the study were female and 26,9% male. The overweight and obesity frequency rate of female students (16%) was lower in comparison to male students (17%), whereas the students’ BMI average was 22.595±3.57. 13.7% of participating students were thin and 8.5% obese. It was seen that 68% of participants in the study skip meals and 28.9% eat 1-2 m eals per day. Additionally it was determined that students’ skipping meal status is according to the BMI classification statistically significant (p<0.05). Apart from this it was stated that 90.7% of students are doing ?2 hours/week sports. Conclusions: If we assume that one out of every three student is overweight/obese and that the majority do not have a proper nutrition and sport habit, it reveals the importance of BMI screenings and trainings regar ding eating habits in school. © GATA.