Evaluation of dietary habits during pregnancy
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2015Yazar
Şenol Eren, NihalŞencan, İrfan
Aksoy, Hilal
Koç, Esra Meltem
Kasım, İsmail
Kahveci, Rabia
Samur, Gülhan
Özkara, Adem
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Şenol Eren, N., Şencan, İ., Aksoy, H., Koç, E. M., Kasım, İ., Kahveci, R., Samur, G., Özkara, A. (2015). Evaluation of dietary habits during pregnancy. Turk Jinekoloji ve Obstetrik Dernegi Dergisi, 12(2), 89-95Özet
Objective: Pregnancy is a special period of increased nutritional needs during which conscious nutritional support is required. Insufficient and imbalancednutrition in this period of life causes serious conditions that affect both child and mother. This study aimed to evaluate the relationship between pregnancyand nutrition/nutritional habits during pregnancy.Materials and Methods: In this descriptive study, a questionnaire was conducted on a voluntary basis to pregnant women who were admitted to thePregnancy Outpatient Clinic of Obstetrics and Gynecology Department at Ankara Numune Training and Research Hospital. Questions about generalinformation, pregnancy-related information, thoughts and knowledge about breastfeeding, nutritional habits, and meal frequency were asked to pregnantwomen. Three hundred fourteen questionnaires were assessed in the study. SPSS for Windows Version 16.0 and MS-Excel 2007 were used for statisticalevaluations. P<0.05 was accepted as statistical significance.Results: There was a statistically significant relationship between pre-pregnancy body mass index (BMI) and number of pregnancies; level of educationand income levels; number of children and history of caesarian section as an additional problem within previous pregnancies. The change of nutritionalhabits during pregnancy was examined; we found that consumption of fruits (51%) and vegetables (40.8%) increased the most, while intake of tea (26.1%)and redmeat (21%) mainly decreased during pregnancy. It was found that during pregnancy 20.4% of pregnant women had never consumed fish, 13.1%abstained from red meat, and 12.4% excluded white meat from their diet.Conclusions: We believe that this study will help to raise awareness about adequate and balanced nutrition during pregnancy and to define specialnutritional recommendations. © 2015, Turkish Society of Obstetrics and Gynecology. All rights reserved. Amaç: Gebelik, beslenme gereksiniminin arttığı ve beslenmenin bilinçli olarak yapılması gereken özel dönemlerden biridir. Bu dönemdeki yetersiz ve dengesiz beslenme hem bebekte hem de annede ciddi sorunlara yol açarak sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada gebelik ve beslenme arasındaki ilişkinin ve gebelikteki beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu tanımlayıcı çalışmada Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Gebe Polikliniği’ne başvuran gebelere gönüllülük ilkesine dayanarak anket uygulandı. Gebelere genel bilgileri, gebelikle ilişkili bilgileri, anne sütü ile beslenme hakkındaki düşünceleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklığı ile ilgili tutumlarını değerlendiren sorular soruldu. Üç yüz on dört anket değerlendirmeye alındı. Tüm istatistiksel analiz ve hesaplamalar için SPSS for Windows versiyon 16.0 ve MS-Excel 2007 paket programları kullanıldı. İstatistiksel analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde p<0,05 anlamlı farklılığın göstergesi olarak kabul edildi. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda gebelik öncesi beden kitle indeksi (BKİ) ile gebelik sayısı arasında, eğitim seviyesi ile gelir düzeyi arasında, çocuk sayısı ile önceki gebelik ile ilişkili ek sorunlardan sezeryan arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Gebelerin gebelikleri süresince gebelik öncesine göre tükettikleri temel besin gruplarının değişimi incelendiğinde; gebelik öncesine göre en fazla tüketimi artan besin grubu meyve (%51) ve sebze (%40,8); en fazla azalan besin grubu ise çay (%26,1) ve kırmızı et (%21) olarak tespit edildi. Gebelerin %20,4’ünün balığı, %13,1’inin kırmızı eti, %12,4’ünün beyaz eti gebelik süresince hiç yemediği bulgusu ortaya çıktı. Sonuç: Çalışmamızın gebelikte yeterli ve dengeli beslenme konusunda farkındalığı arttıracağına ve bununla ilgili özellikle dikkat edilmesi gereken konuların neler olduğu hakkında yardımcı olacağına inanıyoruz. J Turk Soc Obstet Gynecol 2015;2:89-95