Ara
Toplam kayıt 12, listelenen: 1-10
Çeşitli besiyerlerinin bacillus cereus sporlanmasındaki etkisi üzerine bir araştırma
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2018)
Gıdalarda Bacillus cereus kaynaklı hastalıklarda bakterinin sporlanması ve germinasyonu önemlidir. Bakteriler, yaşamsal bir tehdit altında olduklarında spor oluştururlar ve koşullar normale döndüğünde çimlenerek yaşamlarına ...
Amigladin ve özellikleri
(Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, 2017)
Doğada en çok karşılaşılan siyanojenik glikozit olan amigdalin kayısı, badem, kiraz, elma, erik, armut ve şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde bulunur. Amigdalin, D(-)-mandelonitril-?-D-gentiobiyozit, D(-)amigdalin, ...
Tam tane baklagil unlarının kimyasal, fonksiyonel ve reolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2018)
Zengin bir protein kaynağı olmaları sebebiyle günlük beslenmede önemli bir rol oynayan baklagiller besinsel lifler, dirençli nişasta, vitamin ve mineraller ile bazı fitokimyasallar gibi pek çok bileşiği de önemli oranda ...
Patates proteinleri
(2015)
Taze patates yumrusu yaklaşık % 1,5-4,0 oranında protein içermektedir. Patates proteinleri özellikle aspartik asit ve glutamik asitçe zengin olup lösin, valin, alanin, lizin ve arjinin aminoasitlerini de önemli miktarlarda ...
Tahıl esaslı glutensiz ürünlerin besinsel ve teknolojik özelliklerinin iyileştirilmesi
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2011)
Çölyak hastalığı en yaygın gıda intoleranslarmdan biridir ve dünya nüfusunun %1-2'sini etkilemektedir. Çölyak hastalığında, yaşam boyu gluten içermeyen bir diyet ve sadece glutensiz ürünlerin tüketilmesi, temel tedavi ...
Lipaz aktivitesinin spektrofotometrik yöntemle belirlenmesinde çevresel koşulların p-nitrofenil propiyonat substratının kararlığına etkisi
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2013)
Lipaz aktivitesinin spektrofotometrik yöntemle ölçülmesinde p-nitrofenol esterleri tercih edilmektedir. Yöntem, bu substratlardan lipaz hidrolizi ile açık sarı renkli p-nitrofenol (pNP) oluflturulmasına dayanmaktadır. Bu ...
Sofralık zeytin üretiminde doğal maya florasının önemi
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2013)
Türkiye, dünyada önemli zeytin üreticisi ülkeler arasında yer almakta olup, zeytin ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra sofralık zeytinin, dünya ticaretindeki en önemli ...
Farklı kaynaklardan doğal renk maddesi üreten mikroorganizmaların izolasyonu, tanısı ve elde edilen pigmentlerin karakterizasyonu
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2013)
Bu çalışmada çeşitli kaynaklardan renk maddesi üreten mikroorganizmalar izole edilmiş ve uygun çözücüler kullanılarak renk maddeleri ortamdan ayrılmıştır. Çözünen renk maddeleri saflaştırılmış ve elde edilen renk maddelerine ...
Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve gıda analizlerinde kullanımı
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2014)
Kızılötesi (IR) absorbsiyon spektroskopisi bir tür titreşim spektroskopisidir; IR ışınları molekülün titreşim hareketleri tarafından soğurulmaktadır. Her dalga boyunu ayrı ayrı tarama gerekmeksizin hızlı ve yüksek çözünürlükte ...
Doğal Mayaların Yaygın Patojenler Üzerindeki İnhibitör Etkileri
(2020)
Mayalar, bazı bakteri ve maya türleri üzerinde inhibitör etki göstermektedir. Bu mayaların, gıdalarda bozulma etmeni ve patojen mikroorganizmaların biyokontrolünde kullanılma olanakları araştırılmaktadır. Bu amaçla, mayaların ...