Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDerici, Kürşat
dc.contributor.authorKulağsız, Cem
dc.date.accessioned2020-02-19T13:19:08Z
dc.date.available2020-02-19T13:19:08Z
dc.date.issued2019en_US
dc.date.submitted2019-12-20
dc.identifier.citationKulağsız, C. (2019). Çorum ilinde bulunan spor merkezlerindeki sporcuların besinsel ergojenik destekler hakkındaki bilgi düzeylerinin ve kullanım sıklığının belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi).en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/5757
dc.description.abstractGünümüzde sporcu beslenmesi ile ilgili doğru kaynaktan alınmamış bilgilerin yarattığı sorunlar giderek daha çok karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız etik kurul izni alınmasını takiben, 1 Mayıs-1 Haziran 2019 tarihleri arasında Çorum'da rastgele seçilmiş spor salonlarında spor yapan 51 kadın 255 erkek katılımcı üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara 33 soru içeren bir anket uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testleri ile karşılaştırılarak p<0,05 ise değişkenler arasında anlamlı fark kabul edilmiştir. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi ve Fisher kesin ki-kare testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, 1ll, USA) programı kullanılmıştır. Çalışmamızda katılımcıların %45,4'ünün besin destek ürünü kullandığı tespit edilmiştir. Katılımcılar ürünleri %51,1 oranında internetten temin etmektedir. Ürün kullananların %6,5'i yan etki ile karşılaştıklarını belirtmiştir. Katılımcıların ürün kullanmadaki amaçlarını içeren ilk üç madde yapılan spordan hızlı sonuç almak, dayanıklılığı artırmak ve enerji sağlamak şeklinde belirlenmiştir. Spora başladıktan sonra diyete başlayanların oranı %36,9'dur. Diyet uygulayanların %58,4'ü diyet programlarını antrenörlerinden aldığını belirtmiştir. Besin destek ürünlerinin kullanımı ile eğitim durumu, cinsiyet, toplam spor yapma süresi, diyet programları uygulama durumları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Besin destek ürünü kullanmayan katılımcıların kullanmama sebeplerinin ilk üçü ürünler hakkında bilgilerinin olmaması, ürünlerin sağlığı olumsuz etkilemesi ve ürünlerin pahalı olması şeklindedir. Spor yapan bireylerin besin destek ürünlerini ve diyetlerini profesyonel olmayan yerlerden (arkadaş, internet..vb) elde etmesi kişisel sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Sporcu beslenmesi konusunda bireylerin bilgi düzeylerinin düşük olması onları yanlış uygulamalara yönlenmeye açık hale getirmektedir. Spor yapan bireylerin bu konularda bilgi düzeyinin yükseltilmesi bireysel sağlık ve spor başarısı açısından büyük fayda sağlayacaktır.en_US
dc.description.abstractNowadays, problems related to athlete nutrition which are not obtained from the right source are increasingly encountered. Following the approval of the ethics committee, 51 female and 255 male athletes who participated in randomly selected sports halls in Çorum between May 1 and June 1, 2019 were participated in the study.Necessary information was given to the gymnasium and individuals where the survey will be conducted and their approval was obtained. The data were statistically compared with Kruskal Wallis and Mann Whitney-U tests and if p <0.05, significant difference was accepted between the variables.Chi-square test and Fisher's exact chi- square test were used to compare categorical data.SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, 11l, USA) program was used for data analysis. In our study, it was found that 45,4% of the participants used food support products. Participants obtain 51,1% of the products online. 6,5% of the users stated that they were experiencing side effects. The first three items, which include the participants' objectives in product use, have been determined as taking quick results from the sports, increasing the durability and providing energy. The rate of those who start to diet after starting the sport is 36,9%. 58,4% of the dieters stated that they got their diet programs from their coaches. The relationship between the use of nutritional supplements and their educational status, gender, total sporting time, and diet programs were statistically significant (p <0.05). The first three reasons why participants who do not use food support do not use; the lack of information about the products, the negative impact of the products and products are expensive. It is a risk for personal health that individuals who are engaged in sports gain nutritional support products and diets from non-professional places (friend, internet, etc.).The low level of knowledge of individuals about athletic nutrition makes them vulnerable to misdirection. Increasing the knowledge level of the individuals who do sports on these issues will be of great benefit in terms of individual health and sports success.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY -- ii ETİK BEYANNAMESİ -- iii ÖN SÖZ -- iv İÇİNDEKİLER -- v KISALTMALAR VE SEMBOLLER -- viii ÇİZELGELER LİSTESİ -- x ŞEKİLLER LİSTESİ -- xi ÖZET -- xii SUMMARY -- xiii 1. GİRİŞ -- 1 1.1 Çalışmanın Amacı -- 3 1.2 Problemler -- 4 1.3 Hipotezler -- 4 1.4 Sınırlılıklar -- 4 1.5 Sayıltılar -- 4 2. GENEL BİLGİLER -- 5 2.1 Sporda Beslenme Öğeleri -- 5 2.1.1 Enerji gereksinimi -- 6 2.1.2 Enerji metabolizma sistemleri -- 9 2.1.3 Sporcularda enerji kaynakları -- 10 2.2 Spor Dallarına Göre Beslenme -- 16 2.2.1 Dayanıklılık sporlarında beslenme -- 16 2.2.1.1 Antrenman veya müsabaka öncesi beslenme -- 16 2.2.1.2 Antrenman veya müsabaka sırasında beslenme -- 17 2.2.1.3 Antrenman veya müsabaka sonrasında beslenme -- 17 2.2.2 Güç kuvvet sporlarında beslenme -- 17 2.2.3 Takım sporlarında beslenme -- 18 2.2.3.1 Antrenmanda beslenme -- 19 2.2.3.2 Müsabakada beslenme -- 19 2.2.4 Vegan sporcularda beslenme -- 20 2.3 Sporcularda Sıvı Gereksinimi, Dehidratasyon ve Sporcu İçecekleri -- 20 2.4 Sporcularda Vitamin ve Mineral Gereksinimi -- 22 2.5 Sporcularda Ergojen Destek -- 25 2.5.1 Besin destek ürününün potansiyel faydasının değerlendirilmesi -- 28 2.5.2 Suplament kullanımına karar verme -- 29 2.6 Ergojen Destek Yöntemleri -- 31 2.6.1 Biyomekanik ergojen destekler -- 31 2.6.2 Psikolojik ergojen destekler -- 31 2.6.3 Fizyolojik ergojen destekler -- 31 Sayfa v Sayfa 2.6.4 Farmakolojik ergojen destekler -- 31 2.6.5 Besinsel ergojen destekler -- 32 2.7 Beslenme Destek Ürünlerinin Sınıflandırılması -- 32 2.8 Ergojen Destek Olarak Kullanılan Bazı Besin ve Besin Öğelerinin Sınıflandırılması -- 33 2.8.1 Sporcu içecekleri ve enerji içecekleri -- 33 2.8.2 Pancar suyu -- 35 2.8.3 Kolostrum -- 35 2.8.4 Vitamin ve mineraller -- 36 2.8.5 Protein ve aminoasit suplementleri -- 39 2.8.6 L Karnitin -- 40 2.8.7 Kreatin -- 40 2.8.8 Kafein -- 44 2.8.9 Arginin -- 45 2.8.10 Sitrülin -- 46 2.8.11 Koenzim Q10 -- 46 2.8.12 Glutamin -- 47 2.8.13 Arı poleni -- 47 2.8.14 Konjuge linoleik asit (CLA) -- 47 2.8.15 Krom -- 48 2.8.16 Dallı zincirli aminoasitler (BCAA) -- 48 2.8.17 Beta hidroksi metilbütirat (HMB) -- 48 2.8.18 Whey proteinleri -- 49 2.8.19 Bikarbonat -- 49 2.8.20 Riboz -- 50 2.8.21 Orta zincirli trigliseritler (MCT) -- 50 2.8.22 Efedra -- 51 2.8.23 Pürivat -- 51 2.8.24 Beta alanin -- 51 2.8.25 Ginseng -- 52 2.8.26 Fosfatidik asit (PA) -- 53 2.8.27 Sodyum fosfat (NaPO4) -- 53 2.8.28 Diğer besin destek ürünleri -- 53 2.9 Sporcularda İmmünonütrisyon Desteği -- 54 2.10 Birden Fazla Beslenme Destek Ürününün Aynı Anda Kullanılması -- 55 2.11 Besin Destek Ürünlerinde Çapraz Kontaminasyon -- 55 2.12 Doping -- 56 2.13 Besin Destek Ürünlerinin Yasal Durumları -- 58 2.14 Spor Diyetisyeninin Görev ve Yetkileri -- 59 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 61 3.1 Araştırma Grubunun Özellikleri, Çalışma Zamanı ve Örneklem Büyüklüğü -- 61 3.2 Veri Toplama Yöntemi ve Araştırma Teknikleri -- 61 3.3 Verilerin Analizi -- 62 4. BULGULAR -- 63 5. TARTIŞMA -- 85 6. SONUÇ VE ÖNERİLER -- 100 KAYNAKLAR -- 103 EKLER -- 110 vi ÖZGEÇMİŞ Sayfa -- 134en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesin Destek Ürünlerien_US
dc.subjectDiyeten_US
dc.subjectErgojenik Desteken_US
dc.subjectSporen_US
dc.subjectSporcu Beslenmesien_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectErgogenic Supporten_US
dc.subjectNutritional Supplementsen_US
dc.subjectSportsen_US
dc.subjectSports Nutrien_US
dc.titleÇorum ilinde bulunan spor merkezlerindeki sporcuların besinsel ergojenik destekler hakkındaki bilgi düzeylerinin ve kullanım sıklığının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of the knowledge level and usage frequency of nutritional ergogenic supports of suportsman in Çorum sports centersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster