Yazar "Deveci, Bilge" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Dereotu, maydanoz ve rokada pestisit kalıntılarının belirlenmesi(Hitit Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022) Deveci, Bilge; Kabak, BülentPestisitler yeşil yapraklı sebzelerde gıda güvenilirliğini olumsuz yönde etkileyen önemli bir problem olup, tehlike derecesine bağlı olarak sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu araştırmada dereotu, maydanoz ve rokada 368 adet pestisit kalıntısının izlemesi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Mayıs-Temmuz 2021 tarihleri arasında Çorum ilinde marketlerden, manavlardan ve semt pazarlarından birer demet olarak satın alınan 80 adet dereotu, 80 adet roka ve 40 adet maydanoz örnekleri hızlı, kolay, ucuz, etkili, sağlam ve güvenli (QuEChERS) ekstraksiyon yöntemi ile ekstrakte edilmiştir. Yeşil yapraklı sebzelerde pestisitlerin kalitatif ve kantitatif tespitinde gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS/MS) ve sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS/MS ) teknikleri kullanılmıştır. Yeşil yapraklı sebze örneklerinin (n=200) 130'unda (%65) 43 farklı pestisit tespit edilmiştir. 80 adet dereotu örneğinin 46'sında 32 farklı pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Dereotu örneklerinde en sık rastlanılan pestisit %22,5 bulunma sıklığı ile pendimethalindir (0,016-0,077 mg kg-1). Roka örneklerinin (n=80) 61'inde en az bir adet ölçülebilir konsantrasyonda pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Diuron (%38,7) ve acetamiprid (%30) roka örneklerinde en sık rastanılan kalıntılardır. Rokada tespit edilen diuron ve acetamiprid konsantrasyonları sırasıyla 0,010-0,042 ve 0,010-0,471 mg kg-1 arasında değişiklik göstermiştir. Maydanoz örneklerinin (n=40) ise 23'ünde en az bir adet ölçülebilir konsantrasyonlarda pestisit tespit edilmiştir. Pymetrozine maydanozlarda en sık rastlanılan (%52,5) kalıntı olup, örneklerde saptanan pymetrozine miktarı 0,016-2,437 mg kg-1 arasında değişiklik göstermiştir.Öğe Quantification of 363 Pesticides in Leafy Vegetables (Dill, Rocket and Parsley) in the Turkey Market by Using QuEChERS with LC-MS/MS and GC-MS/MS(MDPI, 2023) Deveci, Bilge; Gölge, Özgür; Kabak, BülentAbstract: Contamination of agricultural products with pesticide residues is a growing concern due to their adverse health effects and increasing worldwide usage of pesticides. In 2021 a total of 200 samples of green leafy vegetables, including 80 dill, 80 rocket and 40 parsley, purchased from greengrocer shops, markets and bazaars in Corum Province, Turkey, were monitored for pesticide residues. In green leafy vegetables, 363 pesticides were analyzed using a quick, easy, cheap, effective, rugged, and safe (QuEChERS) sample preparation, followed by liquid chromatography coupled to mass spectrometry (LC-MS/MS) for 311 residues and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS/MS) for 52 residues. The method was in-house validated at two fortification levels, and satisfactory recoveries and precisions were achieved for all residues. No quantifiable residues were found in 35% of the samples, whereas 43 residues belonging to 24 different chemical classes were detected in 130 green leafy vegetables. Among the green leafy vegetables, the highest occurrence frequency was recorded in the rocket, followed by dill and parsley. In 46% of the green leafy vegetables, the residue levels exceeded European Union Maximum Residue Levels (EU MRLs). The most frequently detected pesticides were pendimethalin (22.5%), diuron (38.7%) and pymetrozine (52.5%) in dill, rocket and parsley, respectively