Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Esenjanova, Aynabat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bor besin destek malzemeleri olarak aminoasit-bor esterleri, sentezi ve yapısal karakterizasyonu
    (Hitit Üniversitesi, 2022) Esenjanova, Aynabat; Köse, Dursun Ali
    Sodyum metal katyonlu bor-aminoasit monoester ve diester bileşikleri sentezlendi. Katı halde sulu çözeltilerinden kristallendirilerek/çöktürülerek kazanımları sağlanan bileşiklerin, elementel analiz, erime noktası tayini, infrared spektroskopisi analizi (FT-IR) ve termal analiz (TGA/DTA) metotları kullanılarak yapıları aydınlatıldı. Bor-ester bileşikleri özellikle komşu cis-diol grupları ihtiva eden ligandlarla şelat yapılı monoester ve diester bileşiklerini oluşturmaktadır. Tez çalışmasında karboksilik asit grubuna sahip aminoasit moleküllerinin bor monoester/diester yapıları sentezlenmeye çalışıldı. Aminoasit ligandının asidik–OH grubu üzerinden, borik asidin–OH grubu ile su eliminasyonu gerçekleşerek birinci bağlanmayı gerçekleşmiştir. Şelat halkasının diğer bağlanması ise karbonil oksijeni üzerindeki elektron çiftlerinden birinin bor atomunun boş "p" orbitaline aktarılması (koordinasyon bağı) ile geçekleşmiştir. Bu elektron aktarımı sonucunda karbonil grubu üzerindeki çift bağ gerçekleşen rezonansa bağlı olarak C=N-H grubu üzerine kaydığı düşünülmüş olup, -NH2 grubunun bir hidrojen atomu ortama verilerek su eliminasyonua katılmaktadır. Bor ester yapıları için karakteristik özellikl olan B-O-C- bağlanması, infrared pikleri ile desteklenirken, yapılan kimyasal bileşim analizi ile de muhtemel yapı formülleri önerilmiştir. Termal analiz eğrilerinden faydalanılarak yapıların hidrat sularının kütlece içeriği hakkında bilgi vermiştir.

| Hitit Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Çorum, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim