Yazar "Kuleaşan, Hakan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Doğal Mayaların Yaygın Patojenler Üzerindeki İnhibitör Etkileri(2020) Büyüksırıt Bedir, Tuba; Kuleaşan, HakanMayalar, bazı bakteri ve maya türleri üzerinde inhibitör etki göstermektedir. Bu mayaların, gıdalarda bozulma etmeni ve patojen mikroorganizmaların biyokontrolünde kullanılma olanakları araştırılmaktadır. Bu amaçla, mayaların elde edilebilmesi için çok sayıda doğal materyal ve fermente gıdadan izolasyon yapılmıştır. Ön taramalar sonucunda farklı 110 maya suşu izole edilerek saflaştırılmıştır. Elde edilen izolatların Escherichia coli, Micrococcus luteus ve Candida albicans üzerindeki inhibitör etkileri test edilmiştir. İzolatlardan 8 tanesi M. luteus, 2 tanesi E. coli ve 4 tanesi C. albicans üzerinde inhibitör etki göstermiştir. Bunlar üzerinde inhibitör etki gösteren suşlara Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae, Pseudomonas aeruginosa, E. coli O157 ve O157:H7, Bacillus subtilis, Salmonella enterica subsp. Typhimurium üzerinde de inhibisyon testleri uygulanmıştır. İnhibitör etkinin farklı patojenler üzerinde farklı derecelerde olduğu gözlenmiştir. Patojenlere karşı en fazla katil özellik gösteren izolatlar tanımlanmış ve bu izolatların Metschnikowia pulcherrima, Metschnikowia reukaufii ve Saccharomyces cerevisiae oldukları belirlenmiştir.Öğe Farklı kaynaklardan doğal renk maddesi üreten mikroorganizmaların izolasyonu, tanısı ve elde edilen pigmentlerin karakterizasyonu(Gıda Teknolojisi Derneği, 2013) Büyüksırıt Bedir, Tuba; Kuleaşan, HakanBu çalışmada çeşitli kaynaklardan renk maddesi üreten mikroorganizmalar izole edilmiş ve uygun çözücüler kullanılarak renk maddeleri ortamdan ayrılmıştır. Çözünen renk maddeleri saflaştırılmış ve elde edilen renk maddelerine stabilizasyon testleri yapılmıştır. Işık ortamında bekletilen renk maddeleri ve buzdolabında bekletilen paralellerinde gözle görülür renk değişiminin olmadığı ve ışık karşısında stabil oldukları belirlenmiştir. Optimum pH değerlerinin K1, K2 için 7, B ve T22 için 6, K3 için ise 5 olarak tespit edilmiştir. Pigmentlerin kimyasal yapılarının belirlenmesi amacıyla ışık spektroskopisinde ve FT-IR spektroskopisinde spektrum analizleri yapılmıştır. Pigment üreten maya ve bakterilerin tanımlanması amacıyla 18S ve 16S ribozomal DNA dizi analizi kullanılmıştır. Tanımlamalar sonucunda izolatların Rhodotorula glutinis (kavuniçi renk maddesi), Sporobolomyces roseus (pembe renk maddesi), Cellulosimicrobium funkei (sarı renk maddesi), ve Dietzia natronolimnaea (kırmızı-turuncu renk maddesi) oldukları belirlenmiştir. Sarı renk maddesi üreten ve Gram pozitif bir bakteri olduğu belirlenen K2 örneğinin ise tanımlanması yapılamamıştır. Çalışmanın son aşamasında ise renk maddeleri model gıda olarak seçilendondurmaya uygulanarak pigmentlerin bu ortamdaki stabilizasyonları incelenmiştir.Öğe Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve gıda analizlerinde kullanımı(Gıda Teknolojisi Derneği, 2014) Büyüksırıt Bedir, Tuba; Kuleaşan, HakanKızılötesi (IR) absorbsiyon spektroskopisi bir tür titreşim spektroskopisidir; IR ışınları molekülün titreşim hareketleri tarafından soğurulmaktadır. Her dalga boyunu ayrı ayrı tarama gerekmeksizin hızlı ve yüksek çözünürlükte spektrumlar elde edilir. Az miktarda örnekle bile kısa sürede sonuç vermektedir. Bilimin bir çok dalında olduğu gibi gıda mühendisliğinde de mikrobiyal hücrelerin tanımlanması, makromoleküllerin yapısal analizi, organik maddelerin kalitatif ve kantitatif analizi, yapılarının aydınlatılması, stereokimyasal özelliklerinin bulunması ve saşık kontrolü gibi amaçlarla kullanılmaktadır.