Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tuncer, Mehmet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    A new mathematical approach to the bleaching process of edible oils
    (Wiley, 2020) Deniz, Celal Utku; Bilici, İbrahim; Tuncer, Mehmet
    BACKGROUND As energy costs are constantly increasing, industries need to consider efficiency in all processes. Vegetable oils, which are among the daily staple foods, have large energy-consuming processes during refining. Bleaching, one of the most important of these processes, is a process in which energy is used abundantly. In this study, system parameters of bleaching earths were experimentally investigated for a factory that processes soybean and sunflower oil. RESULTS The bleaching earth used was characterized using X-ray diffraction and Brunauer-Emmett-Teller (BET) techniques, while the oils at the process outlet were analyzed according to ASTM standards. The amount of bleaching earth used and bleaching time were used as independent parameters, and color, acid and peroxide number values were determined. Furthermore, through the use of gathered experimental data, a model was developed to predict the color of products under different operating conditions. Two different approaches were used to estimate the color values of oils. According to the polynomial and thin plate spline approaches, 2-2.5 wt% bleaching earth and 60-80 min bleaching time were determined as optimum conditions. CONCLUSION It was determined that the ratio of bleaching earth and the bleaching time had a serious effect on the color, but their effects on acid and peroxide numbers were limited in comparison. There was no linear relationship between the bleaching time and the color change, and the excess time had a negative effect on the bleaching process depending on the amount of the bleaching earth. (c) 2020 Society of Chemical Industry
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bitkisel yağlarda kullanılan ağartma toprakları için sistem parametrelerinin belirlenmesi
    (Hitit Üniversitesi, 2019) Tuncer, Mehmet; Bilici, İbrahim; Deniz, Celal Utku
    Enerji maliyetleri sürekli arttıkça, endüstrilerin tüm proseslerde verimliliği göz önünde bulundurması gerekir. Günlük temel gıdalar arasında bulunan bitkisel yağlar, rafinaj sırasında büyük miktarda enerji tüketen işlemlere sahiptir. Bu işlemlerden en önemlilerinden biri olan ağartma, enerjinin bolca kullanıldığı bir işlemdir. Bu çalışmada, ağartma toprağının sistem parametreleri, soya fasulyesi ve ayçiçeği yağını işleyen bir fabrika için deneysel olarak incelenmiştir. Kullanılan ağartma toprağı, X- ışını difraksiyonu (XRD) ve Brunauer-Emmett-Teller (BET) teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Kullanılan toprak miktarı ve zaman bağımsız parametreler olarak incelenmiş ve buna göre proses çıkışındaki yağların renk, asit ve peroksit sayısı değerleri ASTM standartlarına göre belirlenmiştir. Toplanan deneysel veriler kullanılarak, yağların renk değerlerini tahmin etmek için iki farklı yaklaşım uygulanmıştır. Polinom ve Yüzeylerin fit edilmesi yaklaşımlarına göre %2-2,5 arası toprak ve 60-80 dakika ağartma süresi optimum şartlar olarak tespit edilmiştir.

| Hitit Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Çorum, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim