Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAlp Avcı, Gülçin
dc.contributor.authorUysal Kılıç, Tuğba
dc.date.accessioned2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.available2021-11-01T14:48:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationKılıç, Tuğba Uysal. (2021). Probiyotiklerin kolon kanseri hücreleri üzerindeki etkisinin in vitro ko-kültür modelinde araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=9MiDp3x86xrwjpi5-14w-VhKFlFzVz1cwdgYsZ96nfcF1oBKqOcuumVKldgHk873
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11491/6025
dc.descriptionYÖK ID: 662678en_US
dc.description.abstractHücrelerin, genetik ve çevresel etkiler ile değişime uğraması sonucu kontrolsüz çoğalmasına genel olarak kanser denilmektedir. Bağırsak kanseri ise kalın bağırsak (kolon) kanseri ve kolorektal kanser olarak da bilinir. Kanser türleri arasında, kolorektal kanserler yaygın görülen ve mortal seyreden bir kanser türüdür. Ülkemizde ve dünyada sık görülen kolorektal kanserlerdeki artışta beslenme alışkanlığının ciddi boyutlarda etkisi gözlenmektedir. Bu sebeple bilim insanları özellikle kanser riskini azaltan ek gıda takviyeleri geliştirmek ve optimum beslenme dizaynının önemini ortaya koymak için halihazırda çalışmaktadır. Bu çalışmada iki farklı probiyotik suş ve onlardan elde edilen postbiyotikler kullanılarak, kolon kanseri hücre hatlarına uygulanmıştır. Çalışmada hem kanser hücrelerinin canlılığı üzerine etkilerine, hem de migrasyon üzerine etkilerine beraber bakılmıştır. Uygulama sonuçlarımız, probiyotiklerin ve postbiyotiklerin önemli ölçüde hücre canlılığına ve migrasyonuna etkisini göstermiştir.en_US
dc.description.abstractUncontrolled proliferation of cells as a result of genetic and environmental changes is often referred to as cancer. Bowel cancer is also known as large intestine (colon) cancer and colorectal cancer. Among the cancer types, colorectal cancers are commonly seen and mortally coursed. Nutritional habits have a serious impact on the increase in colorectal cancers, which are common in our country and in the world. For this reason, scientists are currently working with the goal to develop additional food supplements that reduce the risk of cancer and to reveal the importance of the most optimal nutritional design. In this study, two different probiotic strains and postbiotics obtained from them, were applied to colon cancer cell lines. In the study, both the effects on the viability of cancer cells and their effects on migration were examined together. Our application results showed that probiotics and postbiotics had a significant effect on cell viability and migration.en_US
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ÖZET -- iv ABSTRACT -- v TEŞEKKÜR -- vi İÇİNDEKİLER -- vii ÇİZELGELER DİZİNİ -- x ŞEKİLLER DİZİNİ -- xi RESİMLER DİZİNİ -- xiii SİMGELER VE KISALTMALAR -- xiv 1. GİRİŞ -- 1 2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI -- 4 2.1. Kanser -- 4 2.2. Kanser Hücresinin Özellikleri -- 5 2.3. Kolorektal Kanserler -- 7 2.3.1. Epidemiyoloji -- 9 2.3.2. Risk Faktörleri -- 9 2.4. Gastrointestinal Mikrobiata -- 11 2.5. Bağırsak Mikrobiyotasının İşlevleri -- 15 2.6. Probiyotikler -- 15 2.7. Probiyotiklerin Sağlığa Yararları -- 17 2.8. Bağırsak Epitel Bariyerinin Probiyotiklerle Güçlendirilmesi -- 19 2.9. Probiyotik Suşlar -- 19 2.10.Suş seçimi vii Sayfa 20 2.11. Laktik Asit Bakterileri -- 20 2.12. Lactobacillus Cinsi -- 22 2.13 .Lactobacillus plantarum -- 23 2.14. Kolorektal Kanser (KRK) Riskini Azaltan Probiyotik Etki Mekanizmaları -- 25 2.15. Mikrobiyota Kompoziyonunun Probiyotiklerle Modülasyonu -- 26 2.16. Postbiyotikler Metabolitler -- 28 2.17. Postbiyotiklerin Tanımı, Sınıflandırılması -- 28 3. MATERYAL VE YÖNTEM -- 30 3.1. Materyal -- 30 3.1.1. Araştırmanın Tipi -- 30 3.1.2. Araştırmanın Örneklemi ve Evreni -- 30 3.1.3. Araştırmanın yürütüldüğü laboratuvarlar -- 30 3.1.4. Araştırma için materyallerin temini -- 30 3.1.5. Araştırmanın değişkenleri -- 30 3.1.6. Araştırmada kullanılan kültür ortamları ve hazırlanışı -- 31 3.1.7. Araştırmada kullanılan hücre hatları, malzeme ve cihazlar -- 31 3.2. Yöntem -- 33 3.2.1. Hücre Kültürü -- 33 3.2.2. Kanser ve Sağlıklı Fibroblast Hücre Kültürü -- 33 3.2.3. TC20™ Automated Cell Counter cihazı ile hücre sayımı -- 34 3.2.4. L. plantarum ve L. reuteri aktifliği ve muhafazası -- 35 3.2.5. L. plantarum ve L. reuteri suşlarından postbiyotiklerin eldesi -- 36 3.2.6. Probiyotik ve postbiyotiklerin hücre hatlarının canlılığı üzerine etkisi -- 37 3.2.7. Yara iyileşmesi hücre migrasyon testi -- 40 4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA -- 42 4.1. Kolon Kanseri ve Sağlıklı Fibroblast Hücre Hatlarının Çoğaltılması -- 42 4.2. TC20™ Automated Cell Counter ile Hücre Sayısı ve Canlılığının Tespiti -- 43 viii ix 4.3.Lactobacillusplantarum ve Lactoacillus reuteri’nin Saflık Kontrolü ve Hücre Kültürü İçin Hazırlanması -- 44 4.4. MTT Analizi ve Değerlendirilmesi -- 45 4.5. Yara iyileşmesi hücre migrasyon analizi -- 58 4.6. Tartışma -- 62 5. SONUÇ ve ÖNERİLER -- 67 KAYNAKLAR -- 69 ÖZ GEÇMİŞ -- 80en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHitit Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectL. Plantarumen_US
dc.subjectL. Reuterien_US
dc.subjectPostbiyotiken_US
dc.subjectKolorektal Kanseren_US
dc.subjectL. Plantarumen_US
dc.subjectL. Reuterien_US
dc.subjectPostbioticen_US
dc.subjectColorectal Canceren_US
dc.titleProbiyotiklerin kolon kanseri hücreleri üzerindeki etkisinin in vitro ko-kültür modelinde araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of probiotics on colon cancer cells in vitro co-culture modelen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentHitit Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage103en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorUysal Kılıç, Tuğba


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster