Yazar "Şahin, Hilal Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aflatoxins in dairy cow feed, raw milk and milk products from Turkey(Taylor and Francis Ltd., 2016) Şahin, Hilal Zeynep; Çelik, Mehtap; Kotay, Seda; Kabak, BülentThis study aims to detect aflatoxins (AFs) in dairy cow feed, milk and milk products using a high-performance liquid chromatography coupled with fluorescence detection (HPLC-FLD) method. All the validation parameters met the method performance criteria of the European Union. The samples comprised 76 dairy cow feeds and 205 milk and milk products (including yoghurt and yoghurt-based beverage, ayran). AFs were present in 26.3% of the feed samples. Two feed samples exceeded the maximum limit (ML) of 5 µg kg?1 for AFB1 as established by the EU. Nineteen milk samples (21.1%) contained aflatoxin M1 (AFM1) of which three exceeded the EU ML of 0.05 µg l?1. In addition, only two yoghurt samples and one ayran sample contained AFM1, but the levels were lower than the EU ML. © 2016 Taylor & Francis.Öğe Bazı gıda ürünlerinde deoksinivalenol ve fumonisin b1 varlığının belirlenmesi(Hitit Üniversitesi, 2018) Şahin, Hilal Zeynep; Kabak, BülentBu çalışmada, Çorum'da faaliyet gösteren çeşitli satış noktalarından temin edilen 60 buğday, 60 mısır, 25 pirinç, 25 makarna ve 8 mısır cipsi örneğinde deoksinivalenol (DON) ve fumonisin B1 (FB1) varlığı ve miktarı belirlenmiştir. DON ve FB1 analizinde yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılmıştır. DON'un tespit limiti (LOD) ve ölçüm limiti (LOQ) değerleri sırasıyla 16,3 µg kg-1 ve 54,1 µg kg-1 olarak bulunmuştur. FB1'in LOD ve LOQ değerleri ise sırasıyla 14,3 µg kg-1 ve 47,6 µg kg-1'dır. DON ve FB1'in geri kazanım oranları sırasıyla % 86 ve % 94,2 olarak bulunurken, tekrarlanabilirlik değerleri sırasıyla % 7,3 ve % 7,1 olarak tespit edilmiştir. 60 adet buğday örneğinin 4'ünde 158–653 µg kg-1 arasında değişen miktarlarda DON tespit edilmiştir. Makarna örneklerinin ikisinde 52,2 µg kg-1 ve 61,0 µg kg-1 konsantrasyonlarında DON saptanırken, pirinç örneklerinin yalnızca birinde 106,3 µg kg-1 miktarında DON bulunmuştur. Mısır ve mısır cipsi örneklerinin hiç birinde DON tespit edilememiştir. Mısır örneklerinin 11'inde 125–830 µg kg-1 arasında değişen konsantrasyonlarda FB1 saptanırken, makarna örneklerinin yalnızca birinde 47,6 µg kg-1 miktarında FB1 tespit edilmiştir. Buğday, pirinç ve mısır cipsi örneklerinin hiç birinde FB1 bulunamamıştır.